Документалната изложба в Гоце Делчев за “125 години организирано тракийско движение в България”.

С фотоси и документи, голяма част от които представени за първи път пред публика, изложбата разказва 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.


В хронологично тематичен ред паната проследяват основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница.

Архивните снимки възкресяват образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.
Изложбата е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

На окриването на изложбата присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, д-р Ваня Стоянова – научен секретар на Тракийския научен институт.
Документалната изложба ще може да бъде разгледана следващата седмица в залите на Общински исторически музей – Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене