Страх лозе пази: Пенсионерите от Пиринско се презапасяват с храни

Пенсионерите от Благоевградска област масово ползват допълнителните пари изплатени към пенсиите за презапасяване с хранителни продукти.

„Купуваме брашно, захар, олио, ориз, тоалетна хартия  и други трайни стоки , защото ни е страх от повишението на цените. Рязко се покачват, всяка седмица има повишение ,а   магазинерите казват, че и още ще поскъпват. Затова се запасяваме, та да изкараме зимата. Годините и времето ни е научило да оцеляваме при кризи, разказа 78-годишната баба Надежда, която заварваме с претоварена количка в квартален магазин. Жената купува и 10 килограма извара, за която казва, че ще затвори в буркани. Пенсионерите се ядосват и на цената на хляба, защото хем върви нагоре, хем е некачествен, според тях. Заводският хляб е най-евтин в Благоевград и той се продава за 1,40 лв. Бабите обаче заявяват, че ако поскъпне самуна, ще правят питки, затова и пазаруват брашно.

Възрастните в Благоевград отдавна са спрели да пазаруват прясно мляко от търговската мрежа поради високите цени.  В града отново се появиха уличните млекари, които продават домашно прясно мляко за левче литъра. Пенсионерите приготвят от него кисело мляко, домашно сирене и кашкавал. С тези пенсии нямаме изход, върнахме се с години назад, жали се баба Надежда.

Вълната на презапасяване се оказа масова и в други градове в региона. Хората влагат допълнителните пари в продукти , за да преживеят зимата. Притесняват се и за цената на електрическата енергия, защото повечето се отопляват  с радиатори. Някои получават енергийни помощи заради бедност, но други нямат никакви добавки за топлото. Хората очакват от политиците решения и по този проблем.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене