Почитаме зографски монаси мъченици, изгорели живи в името на вярата си

Известни са само имената на монасите: Тома, Варсануфий, Кирил, Михей, Симон, Иларион, Яков, Иов, Киприян, Сава, Яков, Мартиниан, Козма, Сергий, Мина, Йоасаф, Йоаникий, Павел, Антоний, Евтимий, Дометиан и Партений

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици Евлампий и Евлампия, на преподобния Теофил Изповедник и на Светите 26 Зографски мъченици.

През 1274 г. византийският император Михаил Палеолог се съгласил на уния с Рим, за да получи от Запад помощ срещу арабите.

През 1278 г. той издал указ унията да се въвежда чрез всички насилствени мерки. Светогорските монаси изпратили послание до императора, в което твърдо отстоявали невъзможността да приемат унията. Освен това те го молили да държи онова учение, което е приел от Светите отци.

Във Византия и Света Гора дошли папски пратеници, за да проверят прилагането на Лионската уния. Някои манастири ги приели от страх, но други не, и затова пострадали. В това число бил и българският Зографски манастир.

 

Императорът изпратил срещу манастира наети рицари-кръстоносци. Игуменът Тома накарал по-малодушните да се скрият някъде по планинските пещери.

А той с 21 монаси и 4 миряни се заключили в манастирската кула. Кръстоносците подпалили кулата от всички страни. Затворените вътре 26 защитници на Православието загинали сред пламъците. Това се случило на 10 октомври 1284 г. Не са известни имената на четиримата миряни.

Известни са само имената на монасите: Тома, Варсануфий, Кирил, Михей, Симон, Иларион, Яков, Иов, Киприян, Сава, Яков, Мартиниан, Козма, Сергий, Мина, Йоасаф, Йоаникий, Павел, Антоний, Евтимий, Дометиан и Партений.

От всички само монах Партений не загинал в пламъците, а паднал от кулата. Той живял още 30 дни и така имал възможност да разкаже всичко на завърналите се по-късно в манастира братя.

Свети мчци Евлампий и Евлампия били брат и сестра – наследници на знатен род в Никомидия. Живели по времето на император Максимиан и големите гонения срещу църквата. Заради вярата си били жестоко изтезавани – Евлампий бил ослепен, а после двамата със сестра му били хвърлени в огнена пещ.

Мъченичеството им завършило, когато отсекли главите им пред очите на целия град.

Преподобни Теофил Изповедник, епископ Никейски страдал за светите икони. Наречен „Начертани“, защото бил жигосан по челото с нажежено желязо от еретиците. Преследван и подложен на мъчения, той починал в 847 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене