Шефът на РЗИ д-р Калоянов: Болниците преливат, медиците под преса, ще се стигне до локални мерки

Ситуацията с болните от Ковид-19 в Благоевградска област се влошава. В седемте лечебни заведения хоспитализираните вчера достигнаха 369, което е значителен ръст и ако така продължават нещата, ще се стигне до пълна заетост на леглата.

102-ма са пациентите в МБАЛ – Благоевград, като 12 са тежките случаи в реанимация. 38 са хоспитализираните в болница ПУЛС, а 1 е в интензивния сектор. 96 са приетите за лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, над два пъти повече сравнение с предишния ден, когато болните бяха 44-ма и се наложи разкриване на нови легла. В по-тежко състояние са четирима души, които са преведени в интензивно отделение.

79 са хоспитализираните в Югозападната болница, а 4-ма са в реанимация. В МБАЛ – Разлог болните с коронавирус са 33-ма. Заети са всички 7 легла в ковидния сектор на онкоболницата „Св. Мина“, 14 пациенти се лекуват в Тубдиспансера в Благоевград.

Четирима души са загубили битката с коварния вирус за последните 24 ч., като двама са починали в болницата в Сандански, а други двама – в Петрич и Благоевград.

„Нещата не вървят на добре. С тези темпове болничните легла много скоро ще бъдат запълнени. Отново се повтаря тежката ситуация от предишните вълни – болниците са под преса. Лекари, медицински сестри, санитари са претоварени, вече са „на ръба“, чувам, че някои не издържат и искат да напуснат”, заяви за „Струма“ директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов и добави: „Ситуацията се променя с часове, а при това ниво на разпространение на заразата много скоро ще влезем в тъмночервената зона. Към момента заразените са вече 479 на 100 000 на двуседмична база, наближаваме 500 и тогава вече ще бъдем в тъмночервената зона, а всички индикации са, че това ще се случи. Интересът към ваксините продължава да е слаб. Вчера са поставени 180 ваксини в цялата област, при средно 500 дневно, а дори и 700 преди месеци. Д-р Екатерина Митова от РЗИ се опитва да прави два дни имунизации в Ректората на Югозападния университет, където има също доста неваксиниран педагогически персонал, но и там интересът е занижен. Малко са и поставените бустерни дози – едва 55 в областта – основно на медицински персонал и на възрастни хора, които са с хронични заболявания, с по-слаба имунна система. 30 са карантинираните паралелки в училищата в Благоевградска област. Никой не може да прогнозира колко ще продължи четвъртата вълна, някои говорят за втори пик. На фона на това неблагоприятно развитие на ситуацията нощните клубове в Благоевград продължават да работят, не спазват забраната и мисля, че даже ни се подиграват, като ходим на проверки. Възнамерявам да предложа на областния управител на Благоевград да свика кризисния щаб, за да обсъдим по-строги противоепидемични мерки на локално ниво. Не е изключен вариантът да се премине на дистанционно онлайн обучение в училищата. Миналата учебна година половината премина по този начин. За съжаление нещата се повтарят и трябва да се вземат допълнителни мерки за ограничаване на заразата“, изрази притесненията си д-р Калоянов.

За периода от 05.10.21 г. до 08.10.2021 г. от Домашен социален патронаж – Благоевград са регистрирани трима служители с Covid-19. Взети са проби за изследване по метода PCR от целия персонал – 24 човека. Връчено е предписание за спазване на всички противоепидемични мерки и за изолация на положителните лица, съобщиха от РЗИ и допълниха, че на 07.10.2021 г. е регистриран и потвърден случай на Covid-19 – един потребител в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция (ЦНСТПЛД) в с. Железница, община Симитли. Проведено е епидемиологично проучване и са изследвани всички 9-има потребители с бързи антигенни тестове и 4 лица от персонала. Всички проби са отрицателни. На останалите 8 лица от персонала, които не са били на работа, са взети проби за PCR изследване за Covid-19, резултатите от които предстои да излязат. Връчено е предписание за пълна дезинфекция на обекта и за стриктно спазване на всички противоепидемични мерки./струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене