Министърът на икономиката Даниела Везиева и кметът Илко Стоянов обсъдиха възможностите за икономическото развитие на общината

Министърът на икономиката Даниела Везиева и кметът на Благоевград Илко Стоянов обсъдиха възможностите за икономическото развитие на общината по време на работна среща.

Пред журналисти Илко Стоянов посочи, че основен акцент по време на разговорите е бил поставен върху идеите за развитие на Благоевград чрез изграждането на Индустриална зона, както и чрез развитието на различни видове туризъм. От своя страна министър Везиева коментира, че Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да помогне на Благоевград, особено в частта за изграждането на нова Индустриална зона.

„Съвместно с екипа на общината ще направим най-правилната инвестиционна политика. Тук има потенциал за креативна и рекреативна индустрия, за туризма, балнеолечение и развитие на ИТ сектора“, уточни тя. Стана ясно също, че министър Везиева е в Благоевград по повод откриването на ново предприятие, което кметът Илко Стоянов определи като стратегически важно за Общината. „Много съм доволен, защото този инвеститор ще даде сериозен тласък на Благоевград. Работните места, които се разкриват, ще могат да нарастват постепенно и много бързо. Този инвеститор е стратегически ,защото дава продукт с добавена стойност. Предприятието е изградено по изцяло немски стандарт“, каза той.

Министър Везиева допълни, че първоначално в предприятието се разкриват 300 работни места, 200 от които вече са заети.

„Проектът е стратегически за вашия район, защото е завършен цикъл на производство. Аз се надявам той да е първия от многото“, подчерта тя, а Илко Стоянов определи случващото се като „бялата лястовица на която стъпваме“. По време на срещата е обсъдена и инициативата „Общини без корупция“. В рамките ѝ предстои да бъде създадена междуведомствена група с участието на всички заинтересовани страни. „Идеята на тази инициатива е да се направи анализ на общините, така че те да получат съответстващи сертификати – какво е усещането на гражданите. Целта е всички общини да стартират от ниво нулева корупция“, отбеляза министър Везиева.

Илко Стоянов пък коментира, че напълно подкрепя инициативата и смята, че критериите трябва да бъдат определени от медиите и обществеността. Министър Везиева прибави, че въпросната междуведомствена група трябва да изработи методология за оценяване на общините, а Илко Стоянов е един от първите кметове, изявили желание да работят в тази посока.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене