Ангел Джамбазки: „Зелената сделка“ е идеология, която деиндустриализира България и Европа

„Зелената сделка“ е лобизъм. Ние местим комина от тук там и си мислим, че правим зелена енергия, каза той.

Знаят ли хората какво точно представлява Планът за възстановяване и устойчивост? Доколко закъснението с внасянето му ще се отрази на страната ни? Къде основно трябва да бъдат насочени средствата от него? Какъв ще бъде ефектът от „Зелената сделка“ върху българската икономика? Кое трябва да е водещо, когато се взима решение за затваряне на въглищните централи у нас – екологията и модернизацията или запазването на работни места и по-ниски цени за потребителите?

По тези теми говори евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в изнесеното студио на предаването „Референдум“ на БНТ от Страсбург.

Българското общество загуби от това, че не бе внесен Планът за възстановяване. Две Народни събрания и два служебни кабинета с големи очаквания не го направиха, не внесоха Плана. Това дали се дължи на некомпетентност, не знам, но резултатът е ясен, въпреки дебатите, които водеха. Обиждаха се и си говореха за дребнотемия. Важно е да говорим защо не бе внесен. Аз си мисля, че освен крайните срокове за въглищните ни централи, което е безумие, е имало и политически условия – това са моите догадки. Предполагам, че са искали да бъдат отворени преговорите с Република Северна Македония, както и други въпроси. Но каквито и да са те – две служебни правителства и Народни събрания саботираха българския народ и не могат да отговорят, заяви Джамбазки.

Аз съм един от тези, които предизвика разговора за дебата в ЕП за цените, с подписи. Направихме го, защото залата на Европейския парламент в Страсбург има вина за това да се повишават цените. Къде е тази вина – в системното водене на политика, която далеч не граничи със здравия разум. Още пример – с това да обявиш атомната енергия за „незелена“; да обявиш газа за преходно гориво, нещо, което трябва да бъде изоставено; с това да обложиш с данъци въглищната електроенергия, която в България са единствените изкопаеми у нас, които не купуваме и не зависим за тях от Русия, Китай, Марс. В Китай са най-големите производители на електроенергия чрез вятър, тоест ние искаме да унищожим нашите централи, за да ги дадем на Китай, заключи евродепутатът.

Ако бяхме приели решението на „зелените талибани“, а именно да затворим още веднага въглищните си централи, то каква щеше да е цената на тока сега? Когато говорим за атомна енергетика, последователна политика е било поддържането ѝ, заяви Джамбазки.

Утопия е, че може да се замени сегашната ни ел. енергия с перки. Това се вижда и в Германия, където зелената им пропаганда е силна. „Зелената сделка“ е лобизъм. Ние местим комина от тук там и си мислим, че правим зелена енергия. Ако се планира нещо с ТЕЦ „Марица-изток“, то трябва да продължат трудовия си път, да продължат да работят при условията, при които са започнали. „Зелената сделка“ е идеология, която деиндустриализира България и Европа. И в Китай се горят въглища, живеем на една планета, защо у нас да не може, запита Джамбазки.

Полша е добрият пример, защото е национална държава. Защото нейното правителство не се огъва пред всеки евробюрократ тук. Тя не робува на либералистките утопии. Колегите не спират да критикуват Полша, но сега я дават за добър пример. Да, така е. Тя се грижи за народа си, трябва и ние да се грижим за българите. А какво става тук, какво става в Стара Загора, какво става с нашите сънародници, които ще останат без работа? Ние сме тежко отровени от крайно либерална пропаганда, която се лее и по отношение на „Зелената сделка“, категоричен е Ангел Джамбазки и допълни:

Трябва много повече ролята на националните власти да се вижда – да намаляват данъчните тежести, да създадат условия, а не утопично да чакат някой да направи нещо, за да им помогне.

Кампанията за ваксинира няма значение как се отразява на имиджа, а е важно как се отразява на здравето – тя е беззъба и нефокусирана кампания, няма и как да е иначе по различен начин, когато служебният министър на здравеопазването – в два мандата – е изявен антиваксър и трупаше опит, като обясняваше, че като се ваксинираш – хващаш сателитна телевизия, управляваш аквариуми, рибки и т.н. Аз не съм привърженик на задължителната ваксинация, но трябва да има спокойна и медицински обоснована кампания, чрез която да се покаже, че трябва да пазим себе си и семействата си, завърши Ангел Джамбазки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене