Скандал! БФС с удар срещу Бербатов заради…

Това, че е уличен в корупция и е бил пиян, което той изрече във вашето студио, са абсолютни лъжи, заяви Атанас Фурнаджиев

БФС ще сезира Етичната комисия към УЕФА заради изказването на Димитър Бербатов, че бившият президент на германската централа, който беше наблюдател на предишния изборен конгрес през 2016 г. – Райнхард Гриндел, е бил пиян и е обвинен в корупция.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев в отговор на настоящия кандидат за президентския поста. В неделя в „120 минути“ Бербатов каза: „Предния път имаше човек от Германия – Райнхард Гриндел, който после беше обвинен после в корупция. Беше пиян в залата“.

Гриндел се оттегли от поста си през 2019 г., след като германски медии разкриха, че е получил като подарък скъп часовник от украинеца Григорий Суркис, наричан от изданието „Ханделсблат“ „криминален бизнесмен“.

„Ще сезираме Етичната комисия към УЕФА. Това, че е уличен в корупция и е бил пиян, което той изрече във вашето студио, са абсолютни лъжи. Той си подаде оставката за това, че е получил като подарък часовник от свои колега от Изпълкома на УЕФА. Той не е уличен в корупция, няма образувано дело срещу него, няма водено разследване. Това са доста различни неща. Нека върху един уважаван във футболните среди човек да не бъдат хвърлени обвинения, които нямат нищо общо с действителността“, заяви Фурнаджиев.

Той разясни, че делегатите на предстоящия на 12 октомври извънреден изборен конгрес за нов президент на БФС, свикан по решение на съда след подписка, инициирана от Бербатов, ще бъдат 531. Наблюдатели от ФИФА и УЕФА ще има по изискване на европейската и световна централи.

„Нека да спрем с тези мантри, че има нещо нередно, че има клубове-фантоми. Самият Бербатов заяви, че той е посетил всичките 531 клуба и се е срещнал с тях. Клубовете минаха процес на прелицензиране в Министерството на младежта и спорта. Ако има клуб, който няма дейност, той нямаше да бъде лицензиран. Тези 531 клуба гласуват. Те съществуват. Бербатов каза, че се е срещнал с всеки един от тях, посетил ги е, срещнал се е с ръководителите, имал е възможност да изложи своята теза“, заяви Фурнаджиев и добави:

„Бройката на клубовете варира. По време на 4-годишния период, през който се организира конгресът, има клубове, които фалират, преустановяват своята дейност и има новосъздадени клубове, които кандидатстват за нови членове. Това се решава на всеки един конгрес. Тази бройка от 531 клуба е приета на предния конгрес. За следващия бройката ще бъде различна. Има клубове, които ще преустановят своята дейност, има молби от новосъздадени клубове да бъдат членове на БФС. Бройката е ясна“

Фурнаджиев разясни и казуса с ипотекираната сграда в центъра на София, в която до преди няколко години се помещаваше администрацията на Българския футболен съюз. Той уточни, че кредитът, изтеглен с нейно обезпечаване, е бил върнат и в момента БФС няма дългове.

„За 30 млн. лева държава и общините построяват една спортна зала. В общи линии най-евтината спортна зала е за 30 млн. лева. За тези пари ние построихме спортна зала, хотел, административна сграда, 5 игрища, трибуна, магазин, КПП и цялата инфраструктура към обекта – асфалт, ток, вода, канал.

На откриването на базата президентът на УЕФА Александър Чеферин и представителят на ФИФА Звонимир Бобан казаха, че за парите, които ние сме усвоили, другите федерации не са успели да построят и половина от това. Стойността на проекта е 30 млн. лева. Към момента, когато се завършваше сградата и трябваше да се разплатим със строителя, да заплатим извършеното строителство, имаше недостиг на средства в БФС.

Наложи се да вземем кредит. Кредитната линия е в размер на 5 млн. лева. Усвоеният кредит е в размер на 3,2 млн. лева, които са върнати през 2019 г. и в момента БФС няма никакви задължения. Няма ипотека, заличена е през 2019 г. Аз съм построил десетки сгради. Няма нищо страшно в това да се вземе кредит.“, заяви той.

Фурнаджиев уточни, че построените съоръжение в „Бояна“ се използват не само за футбол и определи изказването на Бербатов, че базата е „Увеселителен парк, използван за сватби и кръщенета“ като „Нападки на махленско ниво“

Вицепрезидентът на БФС отрече вратарят на „Левски“ Николай Михайлов, който е син на настоящия президент Борислав Михайлов, да има нещо общо с ресторанта и хотела към базата в „Бояна“.

„На печалба са хотелската част и ресторантът. Това са нападки, които не почиват на доказателства. Мога да потвърдя, че Николай Михайлов няма нищо общо с базата на Футболния съюз. Дайте да не хвърляме неща без да са проверени. Какво общо има, че Николай Михайлов е присъствал на дадено събитие? До края на деня ще ви изпратя лицата и филмите. Боби се казва собственикът и управителят на ресторанта“, заяви Фурнаджиев.

За президентския пост на 12 октомври един срещу друг ще застанат 6 кандидати – Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев. Своеобразните избори ще се проведат в НДК при спазване на противоепидемичните мерки.

„Провокации и напрежение винаги е имало по време на всичките Конгреси. И да има, няма да е нещо необичайно“, завърши Фурнаджиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене