Изтеглихме заеми за над 1 млрд. лева

Кредитният пазар продължава да е активен с ниски лихви

За над 1 млрд. лева са изтеглените кредити само през август тази година. показват най-скорошните данни на Българска народна банка(БНБ). Сумата е на база обща стойност на новоизтеглени ипотеки и потребителски заеми.

Статистиките на БНБ сочат, че обемът на новия бизнес (всяко ново споразумение, т.е. договор, между клиент и отчетната единица – б.а.) по кредитите за потребление в левове е на стойност 559.3 млн. лв., което е с 26 млн. лв. (4,4 на сто) по-малко. Обемът нов бизнес при предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране пък намалява с едва 2% (2.3 млн. лв.), като достига 116.3 млн. лв. Очаквано, при ипотеките се наблюдава ръст. Това се обяснява с факта, че лятото е обичайно времето, в което българите предприемаме стъпката да направим

ремонт на жилището, да закупим имот

или да обзаведем нов такъв. Така новият бизнес при жилищните кредити в български лева е на стойност 467 млн. лв., което с 2.8 на сто повече или с 12.8 млн. лв. нагоре. При предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране пък обемът се понижава с 3.4% (4 млн. лв.) до 112 млн. лв. Иначе обемът на новия бизнес по другите кредити в левове е 12.5 млн. лв., като намалява с цели 45.1 на сто или 10.3 млн. лв.

Логично, за активния пазар на кредитите спомага ниската цена на заемите, които търговските банки предлагат. Реално лихвите са изключително ниски от няколко години насам, макар например годишният процент на разходите (ГПР) или другите банкови такси, в т.ч. за теглене, за поддръжка на сметка, за депозит, да растат. През август 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове спада с 0.04 пр. п. До 8.40%. Интересното е, че ГПР тук също намалява. Спадът е в размер на 0.11 на сто, като средно ГПР се равнява на 8.95%. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент намалява с 0.03 пр. п. До 2.70%, като по този начин се

запазват лихвените нива от 2019 г.

ГПР при ипотеките също намалява с 0.03 на сто, като е вече 2.98%. Средният лихвен процент по другите кредити, в т.ч. за лечение и образование, се повишава с 0.36 пр. п. до 3.39%. През осмия месец на тази година обаче средният лихвен процент по овърдрафта в левове остава непроменен на ниво от 14.91%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове се увеличава с 0.03 пр. п. до 20.30%.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене