Президентът: Напредъкът ни като общество зависи от начина, по който разработваме и опазваме природните богатства на България

Президентът Румен Радев участва в откриването на новата академична година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“

Напредъкът ни като общество зависи от начина, по който разработваме и опазваме природните богатства на България. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалното откриване на новата академична година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Държавният глава подчерта, че университетът е със славни традиции, активна научна, изследователска и практико-приложна дейност и студентите, преподавателите и ръководството на университета имат високоотговорна мисия към българското общество, от която зависи бъдещето на икономиката.

Президентът посочи, че предизвикателствата пред добива на природни богатства стават все повече и „Зелената сделка“ и стремежът към климатично неутрална икономика изискват нови иновативни решения. „В прехода към зелена икономика трябва да се ръководим от нашата специфика, от нашия климат и природни дадености, от изградената вече енергийна система и българска индустрия и не трябва да се изкушаваме да прилагаме сляпо чужд опит“, заяви Румен Радев и подчерта, че българският национален интерес трябва да бъде защитаван в прехода към климатично неутрална икономика.

Трансформацията от линейна към  кръгова икономика, рециклирането на отпадъците, опазването на прекрасната българска природа и чистотата на въздуха, постигането на устойчиви екосистеми няма как да се случи без специалисти и отдадени професионалисти, каквито се обучават в Минно-геоложкия университет, посочи президентът. Той приветства преподавателския състав на висшето училище, който съхранява и развива богатите традиции и ги съчетава със съвременни ефективни форми и методи на образование. Държавният глава пожела на студентите в университета да бъдат истински професионалисти и отговорни бъдещи лидери на нова България.

След официалното откриване на новата академична година президентът Румен Радев посети музея за кристали „Илия Делев“ заедно с ректора на университета проф. Ивайло Копрев, който връчи на държавния глава почетния знак на университета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене