Танкове и самолети по границата между Сърбия и Косово

Снимка: БГНЕС

Ескалира конфликтът между двете държави

Сърбия разполага все повече военна техника по границата с Косово, като кадри показват разгръщане на танкове и военни самолети.

Министерството по европейските и външни работи на Република Албания заяви, че е много загрижено от ескалацията на ситуацията в северната част на Република Косово и категорично осъжда вандалските деяния, извършени в събота, когато лица са подпалили автомобилни регистрационни служби в Зубин Поток и са повредили подобен офис в Звечан.

В изявление пред медиите Министерството на външните работи каза, че нищо не оправдава използването на насилие, увреждането на публична собственост и незачитането на закона, съобщава БГНЕС, като цитира „Ора Нюз“.

„Албания е особено загрижена за разполагането на сръбски въоръжени сили в близост до границата с Косово и военни самолети, летящи в близост и над въздушното пространство на Косово, които да предизвикват вълнения сред хората и опасения за насилие, и имат за цел дестабилизиране на Косово“, се казва още в изявлението.

Кадри, публикувани от „Ора Нюз“, показват разполагане на множество превозни средства с натоварени на тях танкове, както и военни самолети, прелитащи над територията на възникналото между двете страни напрежение.
Тирана призова Сърбия да изтегли въоръжените сили, изпратени близо до границата с Косово, и да работи за незабавното деескалиране на ситуацията.

„Като съюзник в НАТО и отговорен член на Организацията на обединените нации, Албания ще направи всичко необходимо, за да подкрепи всички усилия за незабавна деескалация на ситуацията и връщане към диалог“, се казва още в изявлението на Министерството на външните работи.

Александър Попов
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене