Тръгна гроздоберът в най-винарския район на Сандански – Катунци

80-90 ст. за килограм мерло и каберне

Кампанията по прибиране на гроздето от сортовете мерло и каберне стартира в община Сандански на цени от 80-90 стотинки за килограм. Гроздето е с 25-26 захарни градуса. По улиците на селата Пиперица, Враня, Хърсово, Катунци са поставени табели с надпис: „Мерло – 0.80 лева”, или „по договаряне”, а кабернето върви по 0.90 лв. При изкупуване на голямо количество цената може да падне до 0.70 лева. Това каза един от младите лозари в с. Враня – Станислав Гълъбов, който отглежда близо 100 декара от двата сорта, а също и от новия сорт Розе.

„От три дни започна масовото прибиране на гроздето. Ако времето позволява, до неделя ще приключим с беритбата на тези сортове”, каза Станислав. Той поясни, че широката мелнишка ще започне да се бере в началото на октомври. „Затворихме цикъла през тази година, след като установихме, че “рандеманът” не излиза, ако продаваме гроздето. Миналите години продавахме, но цената бе ниска – 0.40 лв. за килограм. Оставяхме си и да си напълним бъчвите. С брат ми се занимаваме с лозята – аз съм на полето, а той се грижи за меленето и прибирането в съдовете. Вече втора година не продаваме, а правим вино и домашна ракия”, обяснява Ст. Гълъбов.

На лозовия масив в с. Враня се бяха наредили да берат над 15 жени и мъже. „Това са само хора от селото, които наемаме за гроздобера. От един декар ще добием близо тон грозде. Това е една от добрите години за нас. Захарността е много добра и очакваме още по-качествено вино”, каза Йордан Филипов, който е председател на пчеларите в община Сандански. Той е обрал лозята си, които са в с. Калиманци, и е напълнил всички бъчви и бидони.

„Добра лозарска година, ще има хубаво червено и бяло вино”, радва се на реколтата Филипов.

От касетките на машината за мелене и в бъчвите

Бившият кмет на Катунци Георги Коцев обясни, че лозята в селото, предимно от сортовете мерло и каберне, са почти обрани. Остава да се обере и широката мелнишка. „Много често, когато приятели идват в кръчмата при мен да се почерпят, носят от тяхното червено вино. Но аз, след като им сипя от моето, учтиво се отказват от тяхното и пият от него. Това е показателно, че гроздето в нашия край узрява много добре и затова се получава хубаво вино. Всичко вече е пазарено и се изкупува директно от масива. И тази година върви успешно заменка на килограм грозде за килограм картофи. Предимно това са едни и същи хора, които идват от Гоцеделчевския район. Хората произвеждат картофи, а ние им даваме мерло или каберне, какъвто сорт си изберат. Това е от години”, каза Иван Кадифтев, който отглежда над 10 декара лозя в Петрово.

Той сподели, че това е най-добрият вариант за лозарите. Гроздето да бъде изкупено от нивата, след като бъде набрано, за да не се пренася от масива в дворовете и гаражите. „И за нас като стопани, и за тези, които купуват гроздето, е по-добре да се избегне товарене, претоварване и влошаване качеството на гроздето. От декар се прибира от 700 до един тон грозде”, категоричен е Ив. Кадифтев.

Лозата е узряла и с добра захарност

Местните катунчанлии вчера коментираха, че миналата година реколтата е била по-слаба. Вчера от сутринта коли със софийска, пернишка и радомирска регистрация обикаляха из лозята да гледат къде се бере и веднага се втурваха да се договарят и купуват. Болгарът, който масово се отглежда в района на с. Плоски, се търгува на цена от 1 лев за килограм. И при болгара се бере след твърда договорка с купувача.в.Струма/ЛИДИЯ МАНЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене