Евродепутатът Кючюк ексклузивно пред БЛИЦ: Целта на „Капитал“ бе Пеевски да бъде унищожен!

Г-н Пеевски се превърна в мишена, защото разкриваше олигархичните зависимости на кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев с властимащите, категоричен е Илхан Кючюк пред Ивайло Крачунов

Казусът „Магнитски“ продължава да е сред най-обсъжданите теми в българското общество. По тази тема потърсихме евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, който е съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ. Ето как г-н Кючюк отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

– Г-н Кючюк, Вие сте първият евродепутат, който осветли порочни практики в „Капитал“. Каква е причината да разкриете задкулисните зависимости на лицата, които участват в този кръг?
– Направих го, защото е важно за авторитета на страната.

Допуснахме грешка, като години наред мълчахме за тези факти, за да не нарушаваме добрите междупартийни отношения в България и да не уроним репутацията на държавата пред международните ни партньори.

Но в момента, в който видяхме, че в името на демокрацията този порочен модел, при който има хора, които участват в управлението на държавата, без да са се явили на избори, решихме, че техните действия трябва да бъдат осветени и реших да го направя пред колегите от Европейския парламент.

– Кои са основните характеристики на порочния модел?
– На първо място този модел се характеризира с това, че има претенциите  да говори от името на абсолютно всички и да се представя като основен защитник на човешките права и свободи. Но зад всичко това се крие един кръг, който манипулира общественото мнение.

Втората характеристика на този модел е, че е свързан с множество неправителствени организации. В това отношение има много добре подредена схема на работа, която функционира по следния начин: НПО-тата предоставят информация към медиите от този кръг, които създават паралелна реалност за България.

Третата черта на този модел е, че участва в управлението на страната без избори. И това не са мои думи, а на бившия премиер Бойко Борисов, който призна, че в първото му правителство е имало шестима представители на кръга „Капитал“.

– Как си обяснявате присъствието на представители на кръга „Капитал“ в няколко поредни правителства?
– Защото се представят за умни и красиви. Това е съвременният вариант на „белите якички“ в българската действителност.

Това са добре подготвени хора, които са школувани в определена посока на поведение и изпълняват определени действия.

– Защо Делян Пеевски се превърна в мишена на кръга „Капитал“?
– Защото години наред с трите си медии г-н Пеевски разкриваше олигархичните зависимости на кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев с властимащите.

Г-н Пеевски разкриваше този порочен модел, за който говоря, и затова се превърна в основна мишена на „Капитал“. Целта беше да бъде унищожен и обвинен във всевъзможни грехове и в крайна сметка неговият личен образ да бъде сатанизиран.

– Друг основен противник на кръга „Капитал“ е главният прокурор. Обещанието му да разрови приватизационните сделки ли го превърна в противник на Прокопиев?
– Неведнъж в ДПС сме заявявали, че политиците нямат отношение към съдебната власт.

Да, законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да си взаимодействат, спазвайки разделението помежду си, но това не означава, че политиците трябва да се бъркат там, където не им е работата.

Политиците по закон нямат право да обсъждат компетенциите на Главна прокуратура, но е видимо, че Гешев не се ползва с голям авторитет сред този кръг медии за разлика от един друг високопоставен представител на съда, който е много широко тиражиран.

– Защо някои кръгове във Вашингтон се доверяват на кръга „Капитал“ по отношение на „Магнитски“?
– Убеден съм, че те бяха подведени за г-н Пеевски по „Магнитски“ с информация, която не отговаря на действителността.

Г-н Пеевски по абсурден начин бе обвинен, че участва в схема за продажба на чуждо гражданство и паспорти. В същото време правосъдният министър Стоилов обясни, че няма данни г-н Пеевски да се занимава с такава дейност, в каквато го обвиняват.

Човек, който познава мащабната дейност на г-н Пеевски, едва ли би допуснал, че той ще се занимава с продажба на паспорти. Това е присъщо на други.

Второто обвинение срещу г-н Пеевски беше, че участвал в търговия с влияние. Всяка политическа партия по дефиниция участва на избори, за да има по-голямо влияние в обществото. И там, където не успяваме да реализираме своите политически виждания и не получавам мнозинство, се налага да сключваме коалиционни споразумения. Какво лошо има в това един път да подкрепиш една политическа конфигурация, а в друг случай различна?

Всички приказки за тоталната власт на г-н Пеевски и участието му в задкулисни договорки са абсолютно неверни и скалъпени.

Самият факт, че няколко дни преди да излезе официалното изявление на финансовото министерство на САЩ по „Магнитски“, един от най-видните представители на кръга „Капитал“ излезе с твърдение, че очаква „благи новини“, говори много.

Същото се отнася и за един лобист, който в интервю за „Дневник“ каза каква е неговата роля и беше откровен докрай. Той каза, че помагал на едни, които смята за добри, и не помага на други, които смята за лоши, а критерият за това кой е добър или лош се определя по това кой плаща.

– Как тълкувате ролята на т.нар. „черен списък“ по „Магнитски“?
– Този списък е абсолютно незаконен и Европейската комисия го каза по категоричен начин.

Има три основни доказателства в тази посока. В един от регламентите от 1996 г. много ясно се казва, че санкции, които са наложени от трети държави, не могат да се прилагат на територията на ЕС.

Второ, дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“ в ЕС направо каза, че т.нар. „черен списък“ е нелегитимен, защото не създава никакви правни последствия за Европейския съюз.

Третото доказателство произлезе след питане на представителите на ДПС в Европейския парламент към председателя на правната комисия, от което стана ясно, че санкции като тези по „Магнитски“ са неприложими в Европа. Изложените аргументи от правния елит на ЕС бяха изключително солидни.

– Ще има ли правни последствия обаче за хората, които са изготвили т.нар. „черен списък“, който с голяма охота беше обявен в публичното пространство от тогавашните министри на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков, които сега представиха нов политически проект?
– Бих искал българските граждани да чуят това, което им говорим, и да се задълбочат в мотивите. Кои всъщност са тези „нови“ хора, които искат да създават нов политически проект?

Ние от ДПС не се притесняваме от възникването на нова инициатива в политическото пространство. Има време да покажат своите възможности чрез платформа и кадрови потенциал. Това е полето, на което трябва да се състезаваме, но ми се струва, че политическата им коректност е порочно зачената още от самото начало заради аргументите, които се повтаряха от устите им по казуса „Магнитски“, заради незаконния списък, който изготвиха, както и за опита им за купуване на политически сили.

Все още не е ясно и към кой момент Кирил Петков се е освободил от канадското си гражданство.

Според Конституцията на България, за да си кандидат за народен представител или министър, трябва да притежаваш само и единствено българско гражданство. Важно е не какво обясняват различни хора, а какво казват законите.

Аз искам българските граждани да вярват в законността и Конституцията, а не в благите думи, на които и да е представящи се за спасители.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене