Галерия с картини на Ванга отваря врати за 110 години от рождението й

Стотици миряни от страната и чужбина ще отбележат в Рупите 110-годишнината от рождението на пророчицата Ванга. Събитието се организира на 3 октомври, неделя, край църквата на ясновидката от фондацията, която носи нейното име. Вангелия Пандева Гущерова е родена на тази дата през 1911 г. в Струмица.

Отец Живко ще отслужи водосвет в новата картинна галерия, в която са подредени картини на Ванга, рисувани от известни художници. Залата се намира в манастирския комплекс, изграден край храма на пророчицата – „Света Петка Българска”. В нея ще има не само портрети на ясновидката, но и доста предмети, които тя е ползвала. „Вярваме, че интересът на посетителите към картинната галерия ще е много голям. Това са картини, които са подарени приживе на леля Ванга”, сподели управителят на комплекса – Серафим Иванов.

Неделният ден ще започне с тържествена литургия в 11,00 часа. След това човек, близък на пророчицата, ще изнесе слово за нея, делото й и заветите й. После ще започне музикална програма с участието на известен хор от София. На събитието за отбелязването на 110-годишнината от рождението на Ванга са поканени специално 300 гости – политици, общественици, интелектуалци, представители на изкуството и културата.

Очакват се и стотици хора от цялата страна, защото Ванга не е забравена и никога няма да бъде забравена, тъй като е помогнала на хиляди нуждаещи се. Посетители идват всеки ден в църквата в Рупите заради дарбата и делото на пророчицата. Почит към нея отдават не само българи, но и много чужденци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене