Първа мобилност по проекта „Предприемачеството – школа за ученици и учители“

От 03.11.2019 до 17.11.2019 г. се осъществи първата образователна мобилност по проекта „Предприемачеството – школа за ученици и учители“, по Програма Еразъм +, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”. Бенефициент е Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“, гр. Сандански, а организацията домакин е F+U SACHSEN GGMBH, Германия. Участваха 15 ученици от професия Икономист и 16 ученици от професия Организатор на туристическа и агентска дейност и Техник- технолог по качеството на храни и напитки, придружавани от трима преподаватели- по икономика, от направление туризъм и чужд език.  Учениците проведоха производствената си практика в естествена чуждоезикова среда в гр. Кемниц, Германия в продължение на две седмици.

Учениците от професия Икономист се обучаваха в учебния професионален център F+U в Кемниц, Саксония. Участваха в семинар по делова кореспонденция,  изучаваха социално осигурителната и данъчна система в Германия. С представител на Дойчебанк изучаваха тънкостите при откриването на фалшифите банкноти-евро. Предприемаческите им умения бяха затвърдени и усъвършенствани с ролеви игри, бизнес симулации чрез ÜFA (виртуална фирма). Разделени на екипи обучаемите  имаха възможност да генерират собствена  бизнес идея, да стартират собствен бизнес, съобразявайки се с европейските критерии за класификация на МСП, да изградят маркетингова концепция, да определят стартовите разходи и очакваните ползи от нея. Последният ден от мобилността, икономистите представиха бизнес идеите си, което е своеобразна демонстрация на получените знания и придобитите умения. Доказаха, че умеят да планират и правилно да ръководят една фирма. Имаше победители, победени и награди. Участието им в мобилността формира и разви умения като творческо мислене, предприемчивост, инициативност, упоритост, чувство за отговорност и умения за работа в екип.

С много емоции и впечатления учениците-икономисти посетиха логистичния център на Амазон и стъклената фабрика на Фолксваген в Лайпциг, където се запознаха с най-новите технологии в съответната област.

Учениците от професия Организатор на туристическа агентска дейност и Техник- технолог по качеството на храни и напитки, работиха в реална работна среда в най-известните и добри ресторанти на Кемниц! Ресторант „Miramar“ (с гледка към езерото Шлостайх) е най-голямата бирария в Кемниц, където учениците усвоиха знания по приготвянето на характерни за района ястия, издаването на поръчки и приготвяне на напитки и коктейли с тъмна и светла бира. Учениците в ресторантите „Kellerhaus“, „Hans im Gluck“ и „Pelzmuhle“ освен нови умения по приготвянето на ястия и десерти, аранжиране и подреждане на масите, взеха пример и за интересни и нестандартни идеи при обзавеждането и интериора в заведенията. Ресторант „Kapellenberg Stollberger“ се използва като школа по готварство за ученици от различни държави, като от понеделник до четвъртък през двете седмици нашите ученици се учеха на немска кухня, а в петъчните дни приготвяха български ястия и показаха на немците как се прави мусака и тиквеник. Ресторантът на 4-звезден хотел „Klaffenbach“, който е в имота на историческата резиденция със същото име, беше отлична възможност за учениците да придобият опит от изискани и висококвалифицирани кадри, а ресторант „Ratsstube“, който е с площ 1200 кв. м, се слави с готвенето в домашен стил, поради което е винаги резервиран с дни предварително и нашите ученици се научиха да работят с бързо темпо и сръчност. Практикуващите във всички обекти получиха много добри и отлични оценки от персонала и работодателите за тяхната старателност и бързо адаптиране към работната среда. Те усъвършенстваха уменията си в технологии и техника за производство на храни и напитки, организиране и функциониране на кухня, ресторант и технологията на кулинарната продукция.

Не всичко беше учене. Имахме и посещения на музеи, екскурзии и свободно време. Едната беше до Дрезден,  а другата до Фрайберг. И двата града имаха какво да ни предложат – от култура до история.

Всички участници получиха Декларация за придобити компетентности, подготвен съвместно от двете партниращи страни и сертификат Europass Mobility. През следващата година проектът продължава с две мобилности, с нови предизвикателства пред учителите и учениците на Земеделската професионална гимназия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене