Зоологическата градина в Хаджидимово става обект с първостепенно значение

Зоологическата градина в град Хаджидимово да стане обект с първостепенно значение иска общинският кмет Людмил Терзиев. В предложение до Общинския съвет кметът иска да бъде взето решение за допускане изработването на ПУП – ПЗ за изграждане на обекта. Целта е от зоо кът обектът да промени своя статос официално в зоологическа градина.

Управникът аргументира предложението си така:

Изхождайки от разпоредбите на чл. 156а. от ЗУТ (Закон за устройство на територията) – След допускане/възлагане изработването на подробен устройствен план за изграждане на национален обект или на общински обект от първостепенно значение, всички органи и лица извършват административно обслужване или съгласуване по този закон в срокове, с една втора по-кратки от предвидените.


Съгласно чл.78 ал.4 т.2 от Закона за горите (ЗГ) промяна предназначението се извършва безвъзмездно на изграждане на обекти по чл.73, ал.1, т.5 и ал.5 от ЗГ ” …… както и на общински обекти от първостепенно значение по смисъла на Закона за устройство на територията.
Промяната на предназначението в горски територии ще се осъществи съгласно разпоредбата на чл. 73, ал. 5 от Закона за горите гласи: „Поземлени имоти в горски територии се смятат с променено предназначение от датата на влизане в сила на подробен устройствен план, предвиждащ изграждане на национален обект или на общински обект от първостепенно значение по смисъла на Закона за държавната собственост и Закона за устройство на територията, които стават публична държавна или общинска собственост.“
Съгласно чл. 8, ал. 9 от Закона за общинската собственост с Годишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост общинските съвети определят обектите от първостепенно значение. Според дефиницията, дадена в § 1, т. 6 от Допълнителните разпоредби на ЗОС и § 5, т. 73 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ „Обекти от първостепенно значение ” са: общински пътища, метрополитени, трамвайни трасета, улици от първостепенната улична мрежа, депа или други съоръжения за третиране на отпадъци, гробищни паркове, както и други обекти – публична общинска собственост, определени в програмата по чл. 8, ал. 9 за обекти от първостепенно значение.


С обявяването на обекта за обект от първостепенно значение и включването му в Годишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за периода 2021г. като общински обект от първостепенно значение ще се даде възможност в максимална степен да се ускори процеса по подготовка и реализирането на инвестиционния проект – зоологическа градина, за което ще са необходими по-кратки срокове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене