„Аз не пиша наръчници за самоубийци“, каза вчера писателят Владо Каперски в Гоце Делчев

Вчера в Гоце Делчев, беше известният благоевградски писател, Владо Каперски, за да представи поредната си книга „Към виделина“. Творецът бе представен от популярният неврокопски художник и поет Николай Маринов а съорганизатор на срещата бе и клубът на литературните творци в неврокопско. Владо Каперски благодари на дошлите на срещата въпреки ограниченията наложени от COVID-а.

На срещата, писателят сподели още, че първоначално имал една представа как да изглежда книгата. Тя била доста семпла. Имал само една макро рамка и мислел, че задачата ще е доста лесна. Той е човек идващ от града носейки със себе си градската култура. Имал съвсем друга представа за живота на село но навлизайки в темата на творбата, започнали да се появяват и други теми които неизбежно  са се прикачили към фабулата на романа.

Селото в което живее и твори писателят Владо Каперски е Лешко, на запад от Благоевград, близо до границата със Северна Македония. Според него, книгата която представи в Гоце Делчев не е нито  само история, нито само фолклор. Тя е и съвремие, тя е и мъка и радост. А самото заглавие „Към виделина“ е може би е един вход, един ключ към нейната същност. За себе си писателят обича да казва: Аз не пиша наръчници за самоубийци. В това което пиша винаги се опитвам да влагам надежда и някакъв смисъл в живота.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене