Ангел Джамбазки: На този ден през 1908 г. българската държава обявява своята независимост! Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!

📜 На този ден през 1908 г. българската държава обявява своята независимост. Това става 30 години след Освободителната война, приключила със Санстефанския мирен договор. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново българският княз Фердинанд чрез манифест обявява независимостта на България. С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.
ℹ Решено е Независимостта да бъде обявена на 22 септември 1908 г. в черквата „Свети 40 мъченици“ в старата българска столица, което е символичен акт на продължение на Второто българско царство. На уречения ден във Велико Търново Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и е отслужен молебен за благоденствието на българската държава. Впоследствие министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста, този път на историческия хълм Царевец, пред хилядно множество. След провъзгласяването на независимостта васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел да се титулува цар.
ℹ С много дипломатически усилия независимостта ни е международно призната. Британската империя поставя условие за това – да започнем преговори с Високата порта. Тя иска от българската делегация, водена от Андрей Ляпчев, да плаща голям данък. Министър-председателят Малинов заявява, че независимостта не се откупува. Османската империя плаши с война, на което България отговаря с частична военна мобилизация. Противоречията са уредени с помощта на Русия и първо империята, а после и Великите сили признават българската независимост.
❗Да живее свободна и независима България!
❗Да живее българският народ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене