КНСБ: Минималната заплата трябва да стане 760 лв. за 2022 г.

Частният бизнес трябва да увеличи заплатите на служителите си

Дни на равносметки след края на 46-ото Народно събрание и предстоящите избори.

Новият служебен кабинет трябва да залага политики, не се е случвало досега служебно правителство да прави бюджет. Господин Алексиев отдавна работи в сферата на железопътния транспорт, господин Белчев е във финансите повече от 7-8 години“, обясни пред БНТ Пламен Димитров, президент на КНСБ.

По думите му Европейската комисия поставя остро въпроса за неприемане на Плана за възстановяване. „Другият горещ картоф, който трябва да реши новото служебно правителство е този, час по-скоро“, допълни Пламен Димитров.

Според прогнозите му, инфлацията ще достигне близо 5 процента до края на годината. „Това поскъпване трябва да бъде компенсирано и в частния сектор през есента“, заяви той и допълни, че инфлацията е интересен процес, защото вкарва и допълнителни приходи в бюджета. По думите му, са необходими тези умерени увеличения, които да са съобразени с нуждите на хората, тъй като има стоки и услуги от първа необходимост, които растат. „Не е нормално зеленчуците и плодовете да са на тези цени в нормалния си сезон“, уточни той. „Търговците пробват нови цени и дали пазара ще ги поеме зависи от мястото на регулаторите“, заяви Димитров.

„Трябва да бъде договорена 760 минимална заплата за 2022 година, а като се приеме еврото трябва да стане 1000 лв. Спекулата на цените зависи от прозрачността на ценообразуването, зависи от регулаторите, не може да има повишение три пъти на една стока. Аз очаквам от началото на следващата година двуцифрено увеличение на цените на топлоенергията заради цената на газа“, добави президентът на КНСБ.

Относно това дали ще продължи да се изплаща помощта от 120 лева за пенсионерите, той заяви: „Няма кабинет, досега роден, който да свали нещо надолу като плащане“.

Според Пламен Димитров предизборната кампания отдавна е започнала. „С новия бюджет трябва максимално да се подкрепят бизнесът, заетостта и социалната сфера“, каза още Димитров.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене