Ковид отложи фестивала в село Баня и серия тържества в Разлог

За втора поредна година противоепидемичните мерки в страната отлагат един от най-обичаните фестивали в разложкото село Баня – „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“, който стартира през 2016 година по инициатива на тогавашния кмет Мария Юрганчева и тази година трябваше да отбележи юбилейното си пето издание. Изключително висок е бил интересът към събитието тази година. 25 самодейни групи и над 400 участници от цялата страна са били заявили участие.

„21 групи бяха потвърдили участие, други четири бяха заявили желание да се включат, но изчакваха да се обявят новите мерки и да има яснота за провеждането на масови мероприятия. Интересът беше изключително висок, имахме заявки от Сандански, Струма, Пирин, от Дупница, Велинград, Варвара и много други места. За около 400 участници имахме потвърждение, преди да са ясни мерките в заповедта на министъра, която влезе в сила 3 дни преди крайния срок за записване, който бяхме обявили. Мисля, че броят на участниците щеше да надхвърли 500 души“, каза секретарят на НЧ „Просвета“ Надежда Кехайова.

На територията на община Разлог се отлага не само фестивалът в Баня, но и всички масови мероприятия, включително празника на Разлог, който е идния месец и традиционно е съпътстван с редица спортни и културни мероприятия. Как ще бъде отбелязан празникът ,тепърва ще се обсъжда, но засега Заповедта на министъра на здравеопазването е категорична и забранява събития, на които потокът от хора не може да бъде контролиран.

„Заповедите трябва да се спазват и затова отлагаме всички масови мероприятия. Ще почетем празника на Разлог, защото това е паметна дата за града ни, но ще бъде нещо формално”, каза кметът Красимир Герчев.

Традиционно честванията по случай Освобождението на Разлог започват с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение” и продължават с вдигане на знамето на Република България и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. В предходните години на събитието винаги присъстват армейци от военното формирование в Благоевград, което придава тържественост и тежест на събитието.

Засега заповедта на министъра позволява мероприятия с до 60 души на открито, но не е ясно дали до 11 октомври, когато е Празникът на Разлог, няма да е в сила нова заповед.

Не се отлага утрешното събитие по случай 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, но то ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки. Предвидено е поднасяне на венци и цветя пред паметника на Яворов в градския парк на Разлог, пред бюст-паметника на баба Магделина Юрукова и паметника до Исторически музей – гр. Разлог. Там ще бъде извършена панихида и ще бъде отдадена почит към героизма на участниците и жертвите в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене