28 училища ще получат модерна техника за професионално обучение

Двадесет и осем училища ще модернизират учебните си лаборатории, кабинети и производствени бази с нова техника и специализирани софтуерни продукти за обучение по професии. За проектите са предвидени 2 238 000 лева по модул „Подобряване на материално-техническата база“ на Национална програма „Професионално образование и обучение“.

Инвестициите са насочени към четири средни училища с професионални паралелки и към професионални гимназии, които подготвят специалисти в сферата на туризма, селското стопанство, производствените технологии, транспорта, електротехниката и енергетиката и др.

Максималната стойност на всеки проект е 100 000 лева, което включва и най-малко 10% съфинансиране от фирми-партньори на училищата. Училищата вече са получили 65% от сумите, а до края на годината ще получат и остатъка.

По тази програма в 37 професионални направления се разработват нови типови учебни планове и програми. Изготвят се и осем електронни учебни помагала. Създават се също национални изпитни програми от професионални гимназии в партньорство със сродни училища и представители на бизнеса.

В рамките на Националната програма „Професионално образование и обучение“ бяха обучени над 300 учители. Те ще участват в провеждането на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация, който през 2022 г. за първи път ще бъде задължителен за всички ученици от професионалните гимназии и паралелки. Досега те имаха право да изберат този изпит вместо втората задължителна матура.

Изпитът за придобиване на трета степен на професионална квалификация вече ще може да се провежда в два формата – като писмена работа или тест по изпитна тема, както и чрез защита на дипломен проект.

Задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (по теория на професията) ще се проведе на 20 май за сесията май-юни и на 26 август 2022 г. за сесията август-септември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене