СКАНДАЛ: ИТН, ДБ и ИБГНИ напуснаха пленарна зала

ИТН, ДБ и ИБГНИ напуснаха демонстративно пленарна зала. Повод се оказа спорът да продължи или не заседанието на НС, в което депутатите разглеждаха бюджета на НЗОК.

Депутатите бяха в почивка от 30 минути, след като приеха текстове от закона за НЗОК, които не бяха подкрепени първоначално от бюджетната комисия и изначално обърнаха финансовата рамка на бюджета. След като се върнаха обаче се оказа, че бюджетната комисия няма готовност да докладва редакциите и не е готова със сметките.

„Останалите параграфи няма да могат да бъдат приети, ако не бъде приет първи параграф. Министърът на финансите и експертите на НЗОК казват, че е абсолютна колизия между членовете, които вече сте приели“, коментира шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Депутатите отхвърлиха предложението за прекратяване на заседанието и така дебатите продължиха. Тогава обаче ИТН, ДБ и ИГБНИ си тръгнаха от залата. В резултат Ива Митева поиска проверка на кворума. Оказа се, че такъв няма и те не могат да продължат с гласуването, но ще продължат с обсъждането на текстовете.

Това предизвика намесата на Хамид Хамид от ДПС. „Вие сте блестящ юрист, имате дългогодишен парламентарен опит. Но може би тези гласувания не са силната ви страна“, каза той. И добави: „Участвате в един цирк, за да може един човек, който стиска указа да може да си избере удобна за неговата кампания дата“.

Последва коментар от страна на Йордан Цонев. „Празната зала по време на гледане на бюджета за НЗОК говори само по себе си за тези, които ги няма. От два дни колегите ми от ДПС се опитваме да помагаме на ИТН. Поне 10 пъти ви вадим от ситуации, къде от незнание, къде от липса на опит нещата не вървят. Смятате ли, че това, което стана, ни мотивира да продължим в тази посока. Подкрепа по отношение на този бюджет, и на другия не може да очаквате. Нулева. Не може да искате от нас да бъдем кооперативни, да пазим финансовата стабилност и тук с демонстрации да ни се напуска залата. за какво? Да обсъдим с промени в законите мафиоти, които са подсъдими, да им затворим съдилищата. Не бюджета, не здравето на хората, не пенсионерите, мафията. Това е подмяната“, коментира и колегата му Йордан Цонев.

Десислава Атанасова поясни че партиите на протеста са рецидивисти, а Радев поставя постоянно условия пред Народното събрание. По думите и в условията да угодят на Радев са объркали напълно процедурата.

„Не знам дали бръкнаха в контакта с лъжицата, но мисля, че всички в купом полетяха към трафопоста“, каза Хамид.

Спор избухна и между депутатите от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и от БСП Крум Зарков. Причината – изказване на проф. Ангелов, че поведението на депутатите е безотговорно и заплашва лекарите да останат без пари, както и да не достигат средства за лечение на болни деца. Зарков контрира, че до този момент от ГЕРБ са били против изцяло актуализацията и смяата, че изказването на проф. Ангелов е демагогика, което е недопустимо, когато става въпрос за деца. В спора се намеси и депуатът от ИТН Георги Попов, единствен от групата, останал в залата. Той обвини ГЕРБ в корупционни практики, свързани с „инхаус поръчки за 7 млрд. лв.“.

„Този парламент се провали в това, което искаше протеста. Той се провали в това да промени моделът на ГЕРБ и ДПС, който ни управялваше доскоро. И тогава и сега обаче БСП е в залата, за да защити интересите на страната“, заяви от трибуната Зарков и защити президента Румен Радев, като обяви, че ще „рецедивира като ви победи пак на президентските избори, както го направи и преди“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене