Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов връчи почетно отличие на дългогодишния корепетитор Иван Кацарски

За дългогодишната и сърцата работа за утвърждаване на духовни ценности и възпитаване у децата и младите хора на любов към фолклора, и за постигнати успехи на национални и международни конкурси на ръководената от него Фолклорна група „Джумайчета“, дългогодишният корепетитор и музикант Иван Кацарски бе удостоен от кмета на Община Благоевград Илко Стоянов с почетно отличие.

Последното голямо постижение на група „Джумайчета“ към Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград е на XI Световен шампионат по фолклор „World folk“ 2021, където в съревнование с деца от над 20 държави, „Джумайчета“ печелят втора награда за група и още едно второ място с индивидуалното участие на Виктория Георгиева.

Днес кметът на Община Благоевград връчи на Иван Кацарски почетното отличие с благодарност за дългогодишния му труд и отдаденост на каузата да възпитава и изгражда  у децата отношение към фолклора, към изкуството. Грамота за достойно представяне на Благоевград на Световния шампионат по фолклор получи и Виктория Георгиева.

Наградите бяха връчени в присъствието на председателя на Народно читалище „Никола Вапцаров“ Васил Новоселски, който подари на кмета Илко Стоянов сборник на Литературния клуб към читалището. Сред гостите на срещата бе и секретарят на читалището Илиян Юручки.

Емоционален акцент на срещата бе музикалното изпълнение на „Джумайчета“ като специален поздрав за кмета. „Благодаря ви за всичко, което правите – каза кметът Илко Стоянов – Благодаря ви, че направихте този ден цветен и усмихнат за мен! Сред делничните проблеми, с които се занимаваме ние възрастните, всъщност вие доказвате, че нашите усилия имат смисъл!“

Всички деца получиха специални тетрадки с ликове на революционери от Пиринския край,  като обещаха да записват в тях новите текстове на песни.

Иван Кацарски започва своята кариера като музикант през 1966 година в Балкантурист, след това в Концертна дирекция. От 1970 година е корепетитор на различни музикални и танцови състави към Окръжната школа по изкуствата, по-късно Център по изкуствата, към Полувисшия институт за подготовка на културно-просветни кадри, към Югозападния университет, към десетки общини в цяла Благоевградска област. От 2009 година поема като ръководител Фолклорна група „Джумайчета“ към благоевградското читалище, с тях печелят десетки национални и международни награди. В дългогодишната си кариера Иван Кацарски е бил сред хората, запалили искрата на любов към фолклора в хиляди млади българи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене