4 човека са заявили да бъдат официално жители на село Попови ливади!

До новото село Попови ливади се отива по шосейни пътища от долината река Струма (през село Катунци) и от Гоце Делчев (17 км). „Макар че е на 3 години, селото все още няма нито един регистриран постоянен жител“, пишеше в статистическите документи до скоро. От известно време насам обаче, 4 човека са пожелали да станат официално постоянни жители на селотоо. Разбира се Попови ливади целогодишно се обитава от собственици на вили, идват и туристи. Има 28 улици, 580 вили, водопроводна и канализационна система, паркинги. Място за поклонение е паметникът на апостола Гоце Делчев. Туристите могат да се възползват и от културно-историческата пътека, започваща от паметника на Гоце Делчев и водеща до лобното място на Яне Сандански в местността Блатата, както и да се изкачат на околните върхове Муторог, Баба, Чала и други.
Допреди общинският съвет в град Гоце Делчев да обяви дивния пирински кът за село местността е известна като планински курорт Попови ливади (с турско наименование Папаз чаир). Намира се на 1430 метра надморска височина. Представлява седловина, разделяща Среден от Южен Пирин.
Първите заселвания на Попови ливади са към края на ХІХ век от пастири –власи в около 130 колиби. Те изграждат църквата „Св. Петър и Павел“, известна и сега като Влашката църква. В продължение на много години през ХХ век след напускането на власите местността е без население. През 1964 г. е изградена хижа „Попови ливади“ от туристическо дружество „Момини двори“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене