Пожар в ковид-болница в Тетово отне живота на поне 10 души

Най-малко 10 души са загинали при пожар, избухнал в модулна болница за пациенти с COVID-19 в град Тетово в Република Северна Македония, съобщи тази нощ министърът на здравеопазването Венко Филипче, цитиран от агенция Ройтерс.

До момента са потвърдени десет жертви на пожара, но броят им може да нарасне. Това е много тъжен ден“, написа в Туитър здравният министър.

 

Част от пострадалите са транспортирани спешно до Скопие.

Нанесени са големи щети, тъй като пожарът се е разпространил бързо и е обхванал голяма площ, съобщават от местната пожарна.

Местни медии публикуваха снимки на голям пожар в западната част на града, докато пожарникари се втурват към мястото. Огънят е бил потушен за няколко часа.
Пожарът е избухнал в болница, построена специално за пациенти заразени с коронавирус, в Тетово, в северозападната част на страната. „Инцидентът е ужасяващ, и е отнел много човешки животи“, написа Венко Филипче в профила си в социалната мрежа Twitter. „Засега е потвърдена смъртта на 10 души, като броят им може да се увеличи“, добави министърът и изрази „дълбоките си съболезнования“ на семействата на загиналите.

 

По първоначална информация пожарът е причинен от експлозия. Инцидентът стана около 21.00 часа местно време. В момента на избухването на пожара в отделението е имало 24 пациенти.

В разследването за причините на трагичния инцидент участват трима прокурори, съобщиха от прокуратурата в Скопие. „Докато не получим официална информация няма да правим изявления за инцидента“, каза кметът на Тетово Теута Арифи, цитиран от БГНЕС

 

Премиерът Зоран Заев, здравният министър Венко Филипче, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски са пристигнали на мястото на инцидента.

 

„В болницата в Тетово стана голяма трагедия. Експлозия предизвика пожар в Covid-19-отделението. Пожарът е потушен, но много животи бяха загубени. Битката за спасяването на останалите пострадали при инцидента продължава“, каза премиерът Зоран Заев.

Случаите на COVID-19 в Република Северна Македония започнаха да нарастват от средата на август, което принуди правителството да въведе по-строги социални ограничения, като здравни пропуски за кафенета и ресторанти.

Страната с два милиона души население съобщи за нови 701 заразени през последното денонощие и нови 24 смъртни случая.

Град Тетово, който е населен предимно с етнически албанци, е сред градовете с най-висок брой заразени с коронавирус, отбелязва Ройтерс.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене