Кръчмите с бойкот на COVID мерките, пръскат се по шевовете

Собственици масово отказват да затварят заведенията след 23 часа

– Хиляди ресторантьори на протест в София, поискаха оставката на Стойчо Кацаров

– Транспортни фирми готвят блокада на пътищата на 28 септември

– Министърът на икономиката  Кирил Петков:  Мерките за бизнеса не бива да се променят

Бойкот на антиковид мерките, които влязоха в сила от полунощ на 7 септември, обявиха голяма част от собствениците на заведения в страната. Те отказаха да се съобразят и с изискването да хлопват кепенци най-късно в 23 часа. Оказа се, че кръчмите са пълни с посетители. Собственици на нощни заведения в най-големия черноморски курорт у нас – Слънчев бряг, също не се съобразиха с новите мерки и продължиха работа и след 23 часа.

Среднощна проверка на екипи на РЗИ и полицията е установила, че в почти всички заведения на централната алея на Слънчев бряг има клиенти след 23 часа.

Собствениците на едно от заведенията са против новата заповед на здравния министър, с която се ограничава работата им до 23 часа. Те са избрали да преминат към реален бойкот. Според тях ще им се наложи да освободят 80% от персонала си преждевременно, ако мерките останат в сила.

В  друго заведение в елитния ни морски курорт проверката установила десетки посетители, основно чужденци, избрали да гледат футболен мач на открито. Управителят опитал да увери инспекторите на РЗИ, че не обслужват клиентите  и ги чакат да си заминат. Здравните инспектори обаче не повярвали и затова на собственика ще бъде съставен акт. Той може да стигне до 1000 лв.

Нарушения бяха открити и в друг бар. Проверяващите влезли малко преди 23,30 часа, а заведението било пълно с клиенти. Собствениците се оправдали с това, че се спазват всички изисквания за работа на открито и персоналът бил 100% ваксиниран. Въпреки твърдението проверяващите отново подготвили наказателно постановление.

„То е очевадно, че не се спазва часовият диапазон от 7 до 23 часа. Освен това има на масите и повече от 6 клиенти, както разрешава заповедта. Твърдението, че персоналът е ваксиниран, трябва да се докаже и трябва да е предварително заявено. Това не отменя спазването на часовия график до 23 часа, така че отново ще поканим отговорното лице на обекта в РЗИ-Бургас да му бъде съставен акт за нарушение“, обясни Данка Андреева, инспектор към РЗИ-Бургас, пред Нова тв.

А докато се попълвал констативният протокол и клиентите започнали да си тръгват, след като разбрали, че повече няма да им бъдат сервирани питиета, служителите на РПУ-Несебър получили сигнал, че друг плажен бар е препълнен с клиенти. И въпреки желанието си да спазват противоепидемичните мерки в това заведение признават, че бойкотират заповедта на служебния здравен министър. Над 100 души са се веселили в заведение в Пловдив след 23 часа в нарушение на наложените противоепидемични мерки. Това е установила проверка на експерти от РЗИ и полицаи. Собственикът на нощния клуб е поканен в Регионалната здравна инспекция, за да му бъде връчен акт.

„В останалите 5 заведения няма констатирани нарушения“, заяви шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева. Тя добави, че съвместните проверки от здравните експерти и полицията ще продължат. Още през миналата седмица собственици на нощни заведение обявиха, че няма да спазят наложените им ограничения и ще продължат работа и след 23 ч. Само един от тях обаче  е изпълнил заканата си.

Междувременно вчера ресторантьорите се вдигаха на национален протест срещу въведените мерки от здравните власти. Персоналът и шефовете на заведенията се събраха пред Народното събрание  в София в 15 часа. Междувременно в сградата на НС депутатите се бяха събрали, за да продължат с разглеждането на актуализацията на бюджета. Представители на различни парламентарни групи обаче излязоха сред протестиращите, за да се опитат да се разберат с тях.

Съпредседателят на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова дори направи опит да използва журналисти за посредници, като призова медиите да помолят ресторантьорите да излъчат свои представители, които да влязат в НС, където да се проведат преговори. Протестиращите обаче изгониха депутатите с освирквания и не пожелаха да разговарят с тях. “Махнете се, не ви искаме. Идете вътре да приемете закони, които ще ни защитят“, призоваха протестиращите

Те издигнаха лозунги: “Не ни вменявайте вина за ваксините, това е личен избор“!, „Оставете дискотеките да работят“ и „Не на вечерния час!“. Студентки, облечени в булчински рокли, пък призоваваха да падне забраната за многолюдните сватби.

Около 1 час протестиращите останаха пред сградата на НС, където изпълниха цялото пространство на площад „Народно събрание“.  Към тях се присъедини и автопротест на превозвачи, таксиметрови фирми и фирми за доставка на храна. И транспортният бранш готви пълна блокада на всички основни пътни артерии в страната на 28 септември, стана ясно по време на протеста.По-късно протестиращите, предвождани от ромски оркестър, се насочиха към сградата на Министерството на здравеопазването, където скандираха „Да изгоним чумата!“ и поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. Те призоваха още президентът Румен Радев да уволни служебното правителство.

„Мерките са приемани на базата на риска при съответната дейност, не е измислено тази седмица от експертите на Министерството на здравеопазването – това е в основата на науката епидемиология.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в кулоарите на НС по повод на протеста на собствениците на заведения.

Той уточни, че има публикувани по отношениe на COVID-19 международни стандарти кои са най-рисковите места за заразяване. Според здравния министър ограниченията са добре премислени и са минималните възможни за тази ситуация. Ако сме стриктни и спазваме заповедта, може в рамките на 2-3 седмици да видим резултат от тези мерки и да ги отменим.В противен случай здравната система може да бъде натоварена, предупреди здравният министър.

„Апелът ми е към всички – нека да носим маска на закрито, дори и на открито, ако има хора около нас. Нека си помогнем взаимно“, призова Кацаров. И апелира сами да изискваме от околните да се спазват мерките. „Така можем да успеем. Ако тръгнем да воюваме едни с други, със сигурност няма да успеем. А цената ще я платят нашите родители и близки“, каза още Кацаров.

„Ако се променят COVID мерките, например 60/40, това би означавало забавяне на парите за бизнеса.

Мерките не трябва да се променят. Призовавам Народното събрание да има това предвид”, коментира междувременно служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Министърът на туризма Стела Балтова коментира, че служебният кабинет застава зад продължаване подкрепата за бизнеса и конкретно на туризма. До момента помощта за туристическия сектор възлизала на 685 млн. лв., с които били подпомогнати 44 хиляди предприятия, добави тя.

Здравните инспектори с 2989 проверки за седмица

Общо 2989 проверки са направили инспекторите от РЗИ в страната за спазването на противоепидемичните мерки за седмица, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От понеделник до неделя са  издадени над 970 предписания за констатирани нередности из различни обекти в страната, които са проверени.  От данните става ясно, че най-много проверки са направени в Ямбол и най-малко в Кърджали.

През изминалата седмица инспекторите на РЗИ-София са извършили 277 проверки във връзка със спазването на противоепидемичните мерки. Проверени са 251 обекта с обществено предназначение. Издадени са 262 предписания.

РЗИ-Ловеч е извършила 193 проверки. Обект на проверките са били 10 заведения за обществено хранене, 40 търговски обекта, както и 63 обекта с обществено предназначение.

179 проверки на различни обекти са извършили инспекторите в Пловдив. РЗИ-Пазарджик е проверила 80 заведения за обществено хранене, 135 търговски обекта, 60 обекта с обществено предназначение, като в резултат на проверките са издадени 22 предписания.

162 проверки отчита за седмица РЗИ-Монтана. Издадени са 330 предписания.

РЗИ-Русе са проверили 150 обекта, РЗИ-Разград – 135.

Здравните инспектори във Враца са извършили 126 проверки и са издадени 53 предписания. Проверени са 107 обекта с обществено предназначение.

Продължават проверките на инспекторите от РЗИ в страната за спазването на противоепидемичните мерки. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

277 проверки във връзка със спазването на противоепидемичните мерки на територията на страната са извършили здравните инспектори на РЗИ-София през изминалата седмица.

Инспекторите от РЗИ-Благоевград са извършили 124 проверки, от РЗИ-Стара Загора – 111, а от РЗИ-Търговище – 100 проверки.

110 проверки са извършени от РЗИ-Смолян. Издадени са 132 предписания.

87 заведения за обществено хранене, 171 търговски обекта, 100 обекта с обществено предназначение са проверили инспекторите от РЗИ-Ямбол миналата седмица. Издадени са 139 предписания.

Инспекторите в Добрич са извършили 89 проверки, във Велико Търново – 101, в Хасково – 68. В Перник са проверили 66 заведения за обществено хранене, 124 търговски обекта, 5 нощни заведения, 62 обекта с обществено предназначение, като са издадени 12 предписания. 62 проверки са извършени от РЗИ-Шумен, 61 от РЗИ-Габрово, 40 от РЗИ-Варна.

22 обекта с обществено предназначение са проверили здравните инспектори в Сливен, като общо направените проверки през изминалата седмица са 53.

В Софийска област са извършени 43 проверки от здравните инспектори. РЗИ-Видин е проверила 36 обекта, РЗИ-Бургас – 34, РЗИ-Кюстендил – 35, РЗИ-Плевен – 26, а здравната инспекция в Силистра – 24.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене