Избори 2 в 1 ще са по-евтини

Президентът обсъди с ЦИК избори 2 в 1. “Разделението на отговорностите между президентската институция и НС предполага и отделни кампании и отделни избори, още повече, че това досега не е ставало в нашата практика, нито в други страни около нас. Но от друга страна отделните избори изискват повече финансови средства. А и българите натрупаха тази година електорална умора, за да гласуват на три поредни недели”, коментира държавният глава. Според него най-важната страна в този дебат е подготовката на изборната администрация. “Затова Ви моля да споделите вашата готовност за провеждане на избори 2 в 1”, призова той ръководството на ЦИК.

„В случай, че изборите се проведат на различни дати, нашата препоръка е между отделните избори да има минимум две седмици разстояние, с оглед на машинното гласуване. По отношение на президентските избори, срокът е определени от Конституцията. Доста бързо ще трябва да пренастроим машините за втория тур“, обясни Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Първият тур за изборите за държавен глава ще се проведе на 14 ноември.

План-сметката показва, че около 57 милиона лева ще са нужни за един вид избор. „Ако изборите ще са 2 в 1, ще се наложи закупуването на още машини за гласуване – между 1500 и 2000. На вота през юли в около 2350 секции са гласували между 300 и 400 избиратели. За да е достатъчно времето за гласуване на избирателите, в максимален брой секции трябва да се осигури втора машина, защото тогава и електронните бюлетини ще са две и технологичното време за гласуване трябва да е двойно по-дълго. Избирателите ще трябва да разлистят повече от 6 страници и това също ще удължи процеса. Може да се стартира и с две карти, но сме виждали версия, с която с една карта се стартират и двата избора”, обясни Нейкова.

„Възнагражденията на избирателните комисии ще са двойно по-високи, изборните бюлетини също ще са два пъти повече. Ако изборите са 2 в 1, логистиката ще бъде извършена само веднъж, други разходи също ще се редуцират”, смята тя.

Допълнителният разход за закупуване на машини така или иначе ще трябва да се направи за местните избори през 2023 г. – така че евентуален допълнителен разход сега, ще намали разходите след 2 г., заявиха експертите. Според Димитър Димитров при вот три поредни седмици ще бъде затруднена логистиката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене