Скандал! Лекарска грешка е причината за смъртта на родилка и бебето ѝ в Благоевград

Лекарска грешка е причината за смъртта на родилка и бебето ѝ в Благоевград през лятото. Това сочи съдебно-медицинската експертиза. 31-годишната Евгения и нероденото ѝ бебе издъхват по време на планирано секцио на 17 юни.

Това става известно от проверката на „Медицински надзор“, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От констатациите на медицинския одит  става ясно, че пациентката и била интубирана два пъти и двата пъти неуспешно. След първата интубация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана, събудена. Започват действия за повторна интубация, няколко минути след която пациентката умира, въпреки че извършени множество реанимационни действия.

От доклада на патолога, става ясно, че интубационната тръба се намира във  фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия, поради неправилно поставена интубационна тръба.

От констатациите на МН става ясно, и че са допуснати редица нарушения в предоперативния период.

Не е извършена оценка по Mallampati, по която се преценява колко трудна би била интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето.
Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация.

Медицинската практика предвижда, когато по време на преглед и консултации преди операция е установено, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, предварително да бъде подготвена възможност за извършване на бронхоскопска интубация и при нужда на трахеостомия. В случая обаче, тъй като не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка.
Извършени са редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението. ,се казва още в доклада .

Анестезиолог е д-р Димитров , който работи в реанимация. Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит,  за да продължи работата си по случая “ Това са рисковете на професията, за огромно съжаление стават и такива неща ,много е жалко, коментираха лекари.

Семейството на младата жена ще търси правата си в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене