Задължителна ваксинация у нас?! Кацаров проговори каза какво иде след извънредните К-19 мерки

„Мерките, които прилагаме, са научно обосновани. Най-подходящите са за момента. Имаше колебания дали заведенията да работят до 22 или 23 часа, обсъждахме го с експерти и преценихме, че е по-добре да бъде 23 часа. Не е имало никакъв натиск, а колебание, но това не е важно“, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров по повод промяната на работното време на заведенията. 

„Ние не изгаряме от желание да въвеждаме мерки – принудени сме. И не толкова на увеличението на заразени, а на множеството смъртни случаи. В тази ситуация сме длъжни да вземем мерки, след като изпускахме лятото да се ваксинираме. Сега трябва да ограничим заразата с тези мерки, няма друга възможност.

Предприехме мерките, които са широко обсъдени с най-компетентните епидемиолози, добре премерени мерки и обмислени. Като няма съществена разлика с предложението на доц. Кунчев. Мерките, според нас, са достатъчни. В повече от половината мерки се взима предвид зеления паспорт. В заповедта са посочени.

При условията, които са изработили Министерството на образованието и науката, смятаме, че трябва образованието да бъде присъствено. Ако тези мерки не са достатъчни за овладяване на вълната, със сигурност ще се наложи за въвеждане на допълнителни мерки. Ако страната влезе в червената зона, може да стане така, че да останат да работят детските градини и яслите. Но ако имаме съвестта да спазваме отговорността, ще си помогнем да не затваряме училища и университети. Всички училища в страната могат да започнат присъствено на 15 септември. Страната е сравнително равномерно засегната. Доколкото съм запознат, Министерството на образованието и науката предвижда маски в училищата.

Пропуснахме да ваксинираме най-възрастните хора и затова се стига до тези мерки. Ако населението беше стигнало до 60-70% ваксинация, можеше дори да отменим и носенето на маски.

Не съм обявил ваучер за ваксинация, нека този, които го е измислил, да отговори. Това не е наша инициатива. Най-важният стимул е, че по този начин предпазваш себе си и близките си. Категорично съм на мнение, че ваксините трябва да са по желание. Ако тези мерки не проработят, може в някои области да се изисква ваксина или задължителен тест.

Имаше забавяне при плащането на допълнителните средства на лекарите и медицинските сестри от първа линия, но всичко е изчистено до юли месец. Има разлика между това колко си работил. Оказа се, че има има консултанти, които имат по един час в ковид отделение и са получили по 1000 лв. и същите пари са взели хора, които по цял месец се грижат за тежко болни.

Имаме пълна готовност от гледна точка на документация и информация за въвеждане на трета доза. Очакваме решение на регулаторния орган. Възложил съм събирането на работна група, която да ни даде информация дали е възможно и при кои пациенти тази трета ваксина. Това като възможност ще бъде създадено още следващата седмица“, каза още Кацаров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене