Огромен астероид фучи край Земята

2010 RJ53 ще мине на разстояние, по-близо от Луната

Астероид, наречен 2010 RJ53, има доста голям диаметър, който достига 774 метра. Той ще прелети близо до нашата планета на 9 септември на разстояние около 366 хиляди километра. Това е дори по -близо от Луната до Земята, съобщава  jpost.com.

Заслужава да се отбележи, че друг астероид 2021 PT, който е малко по-малък по размер, ще прелети близо до планетата на 29 август. Разстоянието ще бъде около 4,9 милиона километра. Диаметърът на този обект е само 137 метра.

Въпреки факта, че астероидите ще летят на доста близко разстояние, експертите казват, че няма причина за безпокойство. В същото време служителите на НАСА направиха изявление, че през следващите 100 години човечестото не трябва да се страхува от удар на астероид.

Близо до Земята редовно летят космически обекти с различни размери. Опасността от огромни астероиди е, че гравитацията на нашата планета може да повлияе на траекторията им на полет.

Струва си да се обърне внимание на факта, че подобен сценарий се счита за най-лошия за човечеството, защото е невъзможно да се справи с такава катастрофа или по някакъв начин да промени събитията. Поради тази причина големите космически обекти се наблюдават постоянно, за да се предскаже и разбере нивото на заплаха за Земята.

Превод: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене