Важни новини за всички български пенсионери

Служебният социален министър обяви кога може да падне лимитът на пенсиите

За следващата и по-следващата година е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите, тъй като имаме още един ограничител: максималния осигурителен доход. Това каза в интервю за БНТ служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

„Таванът на пенсиите е вързан с максималния осигурителен доход. Ако следваме Кодекса за социално осигуряване, максималната пенсия е 40% от максималния осигурителен доход. Когато започнем постепенно да вдигаме максималния осигурителен доход, постепенно ще отпадне и необходимостта от съществуването на тези ограничители“, обясни той и прогнозира, че това може да се случи най-рано след 5 години.

Според него депутатите трябва да обсъдят начина, по който да се преизчисляват пенсиите така, че той да е справедлив спрямо всички.

„Не може да даваме на една група от пенсионерите повече, а друга да ощетяваме. Трябва да спазваме заложените в ДОО принципи, защото иначе системата става неуправляема“, допълни Гълъб Донев.

Вицепремиерът отбеляза, че социалната сфера винаги предизвиква политическите сили да дават предложения, които в голямата си част целят да привлекат вниманието на гражданите.

„Интересите на всички минават най-вече през социалната сфера. Затова предложенията там са най-атрактивни. Надявам се здравият разум да надделее, защото системата трябва да се запази финансово устойчива“, коментира още той, като изрази надежда да не се стига до разклащане в социалната система.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене