Благоевградската пивоварна ударно разширява базата си, вдига производството на бира с 50%

Едно от малкото работещи предприятия в Благоевград – пивоварна „Карлсберг България”, започва ударно строителство за разширяване на базата си с ново бутилково отделение, обслужваща сграда и нова линия за увеличаване на капацитета на пивото.

Плановете на дружеството са за вдигане на максималния производствен капацитет на инсталацията за производство на пиво с близо 50% – от 5520 hl/24 h на 8420 hl/24 h, което ще стане чрез подмяна на част от технологичното оборудване. По същество технологията за производство на пиво ще се запази, ще се спре обаче производството на сайдер, след като бъде демонтиран миксерът за плодова база.

Новата обслужваща сграда ще е с разгъната площ 1026,75 кв.м и в нея ще се ситуират склад за празни кенове и водоподготовка с хлораторно. Сградата е предвидена като продължение на съществуващата сграда на хладилно-компресорното в южна посока, като в западна посока ще граничи с новото бутилково отделение, което ще е с впечатляващата площ от 3770,05 кв.м. Ще бъдат изградени още 2 нови фундамента за 2 броя резервоари за съхранение на вода от 250 куб.м всеки.

В бутилковото отделение ще се монтира автоматична линия за пълнене на „кен“ опаковки с капацитет от 40 000 кена на час.

Строителството на двете нови сгради вече получи първите разрешителни, след като структурите на МОСВ прецениха, че производството няма да засегне околната среда и не се нуждае от оценка на въздействието върху нея. При това положение строителството може да започне още тази есен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене