Гастарбайтерите в Неврокопско вдигнаха нечувано цените на труда строителните материали в района!

Надник за общ работник – 100 лева, квадрат кофраж – от 80 лева, лепене на плочки без замазка- 25 лева, лепене на камък – 35 лева, монтаж на метален парапет – от 100 лева за линеен метър…. това са само част от най – често търсените строителни услуги в неврокопският край при това само за труд, сочи справка на Топ Преса. 

Безумна спекула при цените на строителните материали в Гоце Делчев се наблюдава от известно време. нещата отидоха направо в тавана, коментират пред медията ни потърпевши вложители. Всичко започна с цената на желязото, което скочи почти двойно и повече. Докато преди година цената за килограм заготовка започваше от 1-35 лева,, днес минава 2-20 до 2-25 лева за кг. заготовка. Същото е и при бетонните смеси, материалите за довършителните работи, ел. инсталирането и ВиК. Дървеният материал бие всички, като цените му скочиха над 100 процента и дори се създаде дефицит.

Освен скритата инфлация в страната, която е около 20-30 процента според изследователите, местните познавачи ни гарантират, че факторът да се вдига всичко двойно и дори тройно е невижданият бум на строителството в региона. Масовата тенденция е гастарбайтери от селата в общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен е да се връщат и да инвестират в нови дмове, къщи, хотелчета дори, предприятия.

В сатовчанското село Кочан например, повечето емигранти, които живеят в САЩ са се взели в ръце и започнали масово да стягат родните си домове, така сякаш ще се връщат тук да живеят. Строят и не жалят парите, както ни информират местните. Пазаренето не съществува, като момент в сделката, важното е обектът да се започне веднага и да се изпълни в срок, защото времето тук им е ограничено. Цената няма значение. Това на практика ражда глад за труд, а спекулата с цените на материалите в района става невиждана.

Същото е положението и хаджидимовските села Абланица, Копривлен, рементират се къщи, строят се ферми, в Ново Ляски дори се строи нова модерна фабрика, в Гърменско продължават да се правят къщи за гости и малки хотелчета, в сатовчанско истински ПИК на строителство има във Слащен, Ваклиново, Вълкосел… Цели „прогимназии“ се строят на по три етажа, не се свенят да се влагат пари в лукс и скъпи материали. А доспатско и по конкретно община Сърница в момента е „ривиерата на строителството в Родопите“…  Ако тенденцията бъде запазена спекулата, ще продължи да расте и ще доведе нещата до невиждана скъпотия.

Едни са на мнение, че гастарбайтерите влагат парите си усещайки че се обезценяват, други пък са категорични, че рано или късно, повечето ще си дойдат в страната, защото там където живеят сега също не било розово положението.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене