Мая Манолова: За трети път ИТН не поема отговорност за правителство на промяната

Правителство без гласове на ИТН е правителство с гласове на ГЕРБ, подчерта Николай Хаджигенов по време на срещата с БСП за актуализацията на бюджета
За трети път, във втори парламент, „Има такъв народ“ не поема отговорност да подкрепи и да участва в правителство на промяната. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС е неприемливо. Ако виждате някаква друга формула, чрез която без ГЕРБ и ДПС да може да бъде съставено правителство, ние бихме подкрепили. Да разчитаме на гласове на тези две партии – ГЕРБ и ДПС, би било подмяна на вота на българския народ и на очакванията му.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова по време на срещата с БСП в парламента, по тяхна покана. В срещата участие взе и зам.-председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов.

Правителство без гласове на ИТН е правителство с гласовете на ГЕРБ. Математически е невъзможно да има правителство с третия мандат, щом ИТН не иска да подкрепи, подчерта Николай Хаджигенов на срещата.

Не веднъж сме казвали, че нашето разбиране е, че зад редовно правителство трябва да застанат формациите на промяната, включително „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Това е очакването на хората. Ние бяхме заедно на протестите в качеството си на граждани и сега очакването беше, че формациите в парламента ще успеят да подкрепят редовно правителство, което да изпълни искането на протеста – отстраняване окончателно на Борисов от властта и оставката на главния прокурор, каза още Манолова.

Двете страни се споразумяха за по-кратки срокове за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ добавиха и създаване на мнозинство за закриване на специализираните съд и прокуратурата и Бюрото за защита към главния прокурор.

Манолова посочи, че освен актуализацията на бюджета, мнозинство в Народното събрание трябва да се постигне и за ревизиране на сметките за ток, парно и вода на  потребителите, както и за внасяне на Националния план за възстановяване и устойчивост, средствата от който се очакват от целия бизнес в страната.

Тя добави, че трябва да се намерят пари за актуализация, за земеделските производители и фермерите, включително за картофопроизводителите, горските служители и пожарникарите, както и за граничните полицаи и военните, за майките, така че втората година от майчинството да бъде една минимална работна заплата.

Манолова настоява и минималната пенсия за всички пенсионери да бъде 369 лв., както и да бъдат изплатен парите за първа линия на всички медици в условията на четвъртата COVID-вълна. Туризмът и транспортът също да бъдат подкрепени, поиска тя.

Двете страни се разбраха да излъчат експертни групи за формиране на общи позиции по актуализацията на бюджета съвместно с ДБ и ИТН след разговорите на БСП с тях.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене