Без инвестиции във ВиК сектора заради рекордно скъпия ток

Тази година няма да има инвестиции във водния сектор. Причината е, че средствата на ВиК операторите за планови ремонти ще отидат са плащане на рекордно високите сметки за ток, който купуват от Българската енергийна борса. Това е заявил Илиян Илиев, изпълнителен директор на „Български ВиК Холдинг“ на работна среща с кметове от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), се казва в съобщение до медиите.

Инициативата за срещата, която се е провела във вторник, е била на държавният воден холдинг и е провокирана от резкия скок на цените на електроенергията за промишлени нужди.

Ръководството на ВиК Холдинга е обяснило, че през последната година основната му дейност е била насочена да подпомага изпаднали във финансови затруднения ВиК оператори.

В търсене на допирни точки за съвместна работа двете страни са обсъдили изискването общинските ВиК дружества да влязат в областните ВиК асоциации, за да има съответния регион достъп до безвъзмездни европейски средства за развитие на ВиК мрежата.

Кметът на Троян и заместник-председател на Управителния съвет на НСОРБ Донка Михайлова(БСП) посочи, че основният проблем пред окрупняването в сектора е моделът, при който успешните дружества поемат негативите на лошо управляваните, а гражданите са обречени да плащат високата цена на водата и безотговорността.

„Български ВиК Холдинг“ и НСОРБ ще продължат да търсят допирни точки за решаване на задълбочаващите се проблеми в сектора. Ръководствата на двете структури смятат, че има поле за диалог и намиране на справедливо и в интерес на гражданите решение на формулата „една асоциация – един район – една цена“.

През октомври предстои нова среща, на която ще бъдат поканени и представители на Министерството на регионалното развитие и на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене