Инцидентите в планината стават заради подценяването й

Трябва да имаме планинска застраховка, призовава Емил Нешев

От началото на годината Планинската спасителна служба е извършила над 100 спасителни акции, като само за последните три месеца те са 62. През изминалите три години броят на проведените акции са средно по 130 на година.

Подценяват ли хората условията в планината и какви са най-честите причини за инцидентите там?

„С всеки един инцидент констатираме едно и също – подценяване на планината и надценяване на собствените възможности“, това каза в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

„Когато излизаме в планината трябва да се проучи маршрутът, за да можем да бъдем добре подготвени – екипировка, храна, течности, времето, терен. Сутрин рано трябва да се излезе, за да можем да се приберем в светлата част на денонощието. Хубаво е да не сме сами. Телефонът да бъде с добре заредена батерия“, обясни още той.

Нешев изтъкна и кои са критичните моменти при преход през нощта.

„Има много желаещи за нощен преход, няма нищо лошо, но в това време е необходимо да се подходи с внимание. Видимостта е намалена, едно разваляне на времето може да ни постави в доста сложна ситуация. Планините са пълни с хора в летните месеци. Посещава се много планината, тази година е рекордно. Зимата също имаше много хора“, подчерта директорът на Планинската спасителна служба.

Нешев отправи апел към планинарите.

„Категорично да не се пали огън, освен на маркираните за това места. Непременно в планината с особено внимание, особено пушачите“, каза той.

Нешев поясни, че ако искаме да се наречем европейци, трябва да имаме планинска застраховка.

„Самото извършване на акта означава, че имаме отношение към планината. И трябва да стане практика и у нас“, допълни той.

И даде съвети как да се действа при критична ситуация.

„Да запазим самообладание. Ако имаме предварителна подготовка, да окажем помощ и веднага да направим връзка чрез тел. 112, това е най-бързият начин“, отбеляза Нешев.

Според него Планинската служба няма проблем с кадрите. „Състои се от над 530 планински спасители, те са достатъчни засега. С екипировката сме на добро ниво, но има още какво да се желае“, смята Нешев.

Гледайте целия разговор във видеото.

blob:https://www.dnes.bg/a8b9aaac-98cf-4551-9b7e-1439336a5a23

Ния Христова
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене