Президентът Румен Радев: Очаквам парламентът да постъпи отговорно и да се заеме с актуализация на бюджета

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти и партиите могат да следват този модел, призова държавният глава

Има важни и тревожни въпроси, които изискват актуализация на бюджета и очаквам парламентарно представените партии да постъпят отговорно. Искам да видя ясен ангажимент на българския парламент. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Елхово. По думите на държавния глава актуализацията на бюджета е необходима, защото хората не бива да бъдат оставени в наближаваща пандемична криза без подкрепа, от каквато ще имат нужда хората, бизнесът, както и в здравеопазването, спешната помощ и медиците на първа линия.

Попитан кога и на кого ще връчи евентуалния трети проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът отговори, че ще прецени това, когато се запознае с идеите и готовността на парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Румен Радев добави, че ще проведе консултации с парламентарните групи преди да връчи нов проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти. За съжаление не виждам готовност от партиите да следват този успешен модел, отбеляза президентът. Според него е крайно време партиите да осъзнаят своята отговорност, да оставят настрана своите идеологически предубеждения и да намерят верния и цивилизован тон един към друг, за да постигнат съгласие и единодействие. „Когато политиците изричат такива остри декларации, нека не забравят, че зад тях стоят стотици хиляди избиратели, които всички накрая искат едно и също – свобода, законност, справедливост, сигурност и доходи. Искат спокойствие в потенциални кризи“, подчерта държавният глава. Той припомни призива си към партиите да мислят и внимават какво ще изговорят един срещу друг, защото накрая неизбежно ще трябва да седнат на една маса и да работят за съгласие и за създаването на коалиция. „Виждаме, че опитът да се сформира правителство на малцинството без коалиция и широка парламентарна подкрепа катастрофира“, отбеляза президентът и призова за това партиите да следват изпитаните модели на парламентарна демокрация.

На въпрос за периодично споменаваната възможност служебното правителство да продължи да работи и като редовно, държавният глава посочи, че всяка партия е длъжна да защити претенциите си да упражнява властта със свои собствени управленски и кадрови решения. „Служебното правителство не е излъчено от партия, а с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите“, каза още президентът и отново призова парламентарно представените партии към диалог.

Помолен за коментар по отношение на възможността предстоящите президентски изброи да бъдат проведени заедно с евентуални предсрочни парламентарни, президентът посочи, че това би било срещу философията на българския конституционен модел. Според държавния глава преди да се говори за нови парламентарни избори, следва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.

Очакваме подкрепа от всички почтени българи и организации, които имат желание да работят искрено за трайна и устойчива промяна, подчерта още държавният глава в отговор на журналистически въпрос и благодари за заявената от партия „Има такъв народ“ подкрепа за негов втори президентски мандат.

Случаят с прекратения договор за наем на вестник „Труд“  трябва да бъде обстойно проучен и да се намери справедливо решение, заяви президентът. „Декларации по темата от управлявалата доскоро партия, която системно закриваше свободата на медиите в България, е най-малкото лицемерно“, посочи още президентът Румен Радев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене