Август с 2-3 градуса по-горещ от нормалното

И тази година август ще бъде с температури над установените норми, като в повечето равнини и низини положителната аномалия за средните температури ще бъде между 2 и 3 градуса. По-голяма ще бъде в западните и южните райони, а в Североизточна България очакванията са тя да бъде с по-малки стойности.

Твърде вероятно е голяма положителна аномалия да бъде натрупана през първите дни от месеца, а впоследствие температурите да бъдат по-близки до нормата.

Средните климатични максимални температури за август са между 28 и 33 градуса, а средните минимални – между 15 и 20 градуса.

Валежите ще бъдат под обичайните норми, като относително повече ще вали в Северна България, а най-сухо ще е на югозапад.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време. В повечето низини и равнини максималните температури ще бъдат от 37 до 42-43 градуса – стойности, близки до най-високите измервани през тези дни.

По-хладно ще бъде над крайните източни райони и по Черноморието, където най-високите температури ще бъдат от 30 до 35 градуса, ще духа бризов вятър и ще бъде по-приятно. На 3-и от северозапад за кратко ще проникне по-свеж въздух, ще има временни заоблачавания, но валежи са възможни на много малко места. Температурите ще се понижат с 3-4° и максималните ще бъдат от 33 до 39 градуса. До 5-6 август отново ще се затопли и в най-горещите места ще бъдат измерени стойности до 40-42 градуса, не са изключени и по-високи.

Около 6-и над северозападните райони, а на 7-и и в останалата част на Северна и Източна България ще има заоблачавания с вероятност от краткотрайни превалявания и гръмотевици.

Температурите ще се понижат с 5-6°, но максималните в повечето райони ще останат над 30 градуса.

По-съществено захлаждане се очаква през второто десетдневие и температурите ще се нормализират особено в Североизточна България. Облачността ще бъде разкъсана по-значително следобед, с условия за кратки валежи и гръмотевици, по-интензивни над планините и в северните райони.

През останалата част от първите 10 дни на август ще бъде слънчево и горещо. Повече облаци и следобедни валежи и гръмотевици се очакват над планинските райони, но само в отделни дни. Максималните температури ще бъдат от 32 до 37-38 градуса.

В началото на третото десетдневие ще има по-масови превалявания и по-съществено понижение на температурите, но след това има голяма вероятност отново за слънчево и по-топло време.

По Черноморието средните температури също ще бъдат над нормата, но за разлика от Западна и Централна България аномалията ще бъде между 1 и 2°. Очакват се около 5 дни с превалявания по северното крайбрежие и 3 – по южното.

27-28 градуса ще е температурата на морската вода в началото на месеца. На 5-6 август – 29 градуса, а след средата на месеца ще е 25-26 градуса. Тези стойности са по-високи от наблюдаваните в края на миналия век, когато температури над 25 градуса се приемаха за изключение. В съвремието почти всяка година се отбелязват температури до 27-28 градуса – сигурен белег за глобалното затопляне.

По първоначални оценки юли ще завърши със значително превишение на температурните климатични норми, особено в западната половина на страната, достигащо до 3-4 градуса над норма.

Горещините са най-силни в обичайните места като Русе и Сандански, където най-високите измерени температури бяха до около 41 градуса. Освен наднормен юли 2021 г. за голяма част от страната ще бъде запомнен и като сравнително сух месец с изпълнение на месечните норми между 30 и 70%. Само в крайните североизточни части във валежно отношение месецът е нормален.

През август в исторически план има най-много дни с температури над 40° от цялата година. Най-високите температури са отчетени в Чирпан – 45°, в Сандански – 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов – 43, и др. В София най-високата температура през този месец е 39°, измерена на 11 август 1994 г. В Пловдив на 22 август 1922 г. са отчетени 41°, а в Плевен на 12 август пак през 1922 г. – 43 градуса.

Най-студено през август е било в Трън – 0 градуса, Самоков – 1°, Смолян – 2°, Казанлък и Панагюрище – 3°, Пазарджик и Кнежа – 4°. В София на 29 август 1981 г. са измерени 3,5°, в Пловдив на 24 август са отчетени 5,6°, а в Плевен пак на 24-и – 7,2° през 1907 г. Тези ниски температури ни припомнят, че лятото отива към своя край.
Понякога в планините дъждът преминава в сняг, но има единични случаи на по-интензивни снеговалежи. На Черни връх дебелината на снега при такова изваляване е достигнала почти 80 см. Все пак тези явления не са характерни през този месец и обикновено туристите се радват на слънчево и сухо време.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене