Хайдути пеят бански песни и вият кръшни хора в Пирин за Илинденската епопея

Банскалии възраждат всенародния събор „Илинден”. Добре дошли са всички българи тази неделя в 12,00 часа край хижа „Бъндерица”, които искат да бъде съхранена историческата слава на илинденци. Илинденската епопея ще почетат стотици жители на Банско, планинари и приятели на града. С патриотични слова и възстановка на моменти от хайдушкото движение ще бъде припомнено миналото. Хайдутите ще пеят бански песни и ще играят пирински танци.

118 години ни делят от паметните дни на Илинденската епопея. Значимостта на делото ни кара да се прекланяме пред устрема за свобода на предците ни.

През 30-те години на миналия век се създава традицията банските семейства да излизат на пла́нина по няколко дни във високата част на Пирин около празника Илинден. Край огньовете на биваците в планината, съвременници и участници в Илинденско-Преображенското въстание разказват на притихналите си родственици и приятели за страшното и славно време на борба за достоен живот в свободна България.

Организираното честване на годишнините от въстанието започва да се провежда в средата на 20 в. в близост до хижа „Вихрен” и е дългоочаквано събитие за банскалии. Специално за него идват хора от цяла България, многобройни са и официалните гости. С речи, с песни, спомени и разкази около огромните огньове, честванията продължават по 2-3 дни. Около началото на 70-те години тържествата започват да се провеждат на Мрътва́ полена в подножието на планината.

Дошло е време да се възобнови традицията, а честването на Илинденско-Преображенското въстание отново да бъде в сърцето на Пирин планина.. Идеята се подкрепя от Община Банско и със съдействието на самодейци от Народно читалище „Никола Вапцаров” тази година ще бъде поставено ново начало на традицията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене