Почти всички партии опитаха да купуват вот, обяви служебният премиер

Уронването на престижа на институцията е достатъчен аргумент за отстраняване на главния прокурор, смята Стефан Янев

Почти всички партии са се опитали да купуват гласове за парламентарния вот на 11 юли. Това обяви служебният премиер Стефан Янев в предаването „120 минути“ по bTV.

Той обаче не пожела да коментира защо служебният вътрешен министър Бойко Рашков посочи само ГЕРБ в седмицата преди изборите. Според Янев служебният кабинет се е справил добре с организацията на предсрочния вот и отдава критиките на политическото говорене в предизборна обстановка.

„И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка“, посочи министър-председателят.

Той заяви, че работата на МВР е била съсредоточена в предотвратяването на практики, свързани с търговията на гласове: „Органите на МВР показаха една фокусирана работа, дисциплина и действие в рамките на закона.“ И добави:

„Най-интересният момент е какво е състоянието на държавата след изборите – каква е обстановката. Мнозинството от българските граждани не отидоха до урните, защото партиите трябва да намерят начин техните послания да стигат до гражданите. За съжаление, аз не видях да се случи този диалог. Напротив, резултатът, че голяма част от гражданите не отидоха до урните, най-вероятно се дължи точно на това.“

Служебният премиер заяви, че оценка за работата на главния прокурор Иван Гешев са я дали хората миналата година по време на протестите. По думите му тяхната оценка не е променена:

„Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение, с действията си като ръководител на прокуратурата г-н Гешев за една година не показа различен тип поведение. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист – дават основание да се търси такъв вид поведение.“

Янев посочи, че в момента Висшият съдебен съвет е на ход да прецени дали аргументите имат правна тежест.

„Уронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент. Предполагам, че ВСС ще се произнесе. За мен е важно това да се случи в рамките на установените правила и рамките на закона“, допълни служебният премиер.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене