Красотата на разложките носии пленява в уникална изложба

Фондация „Живите български корени“ възроди повече от 25 културни шедьовъра, обличайки в носии млади хора от град Разлог. Това стана по проект „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край, в светлината на културното многообразие“ на Национален фонд „Култура“.

„Скътани в ракли и стари скринове, пазени от далновидни и родолюбиви българи, тези шедьоври са чакали да дойде времето, в което да разкажат за ежедневието и битието на своите собственици като част от костюмите, както и подходящите за тях накити и украшения са предоставени от Исторически музей-Разлог“, споделят от екипа.

В рамките на 1 година са организирани фотосесии на различни локации в землището на стара Мехомия /някогашното име на Разлог/.

Чрез проекта фондация „Живите български корени“ представя някои от най-красивите носии от миналото, нагледно доказателство за съхранения български дух от последните няколко века.

Екипът на фондацията, с участието на родолюбиви хора от Разлог, е направил срещи с колекционери и семейства, запазили като светини спомени, документи, детайли, а и цели носии, преживели редица поколения.

„Проведохме разговори с хора, скътали дълбоко в сърцата си спомени и разкази, дошли през времето от техните далечни родственици”, казва Теменужка Милева от Фондация „Живите български корени“.

Носиите дават реална представа за силата на традициите, които са движили предците ни и са им помогнали да съхранят и предадат на своите потомци жив корена български. Фондацията изказва своите благодарности на домакините от Исторически музей-Разлог и на всички местни хора, помогнали за реализацията на проекта.

Проектът ще бъде представен в музея в Разлог на 27 юли от 17,00 ч. пред културната общественост и гостите на града и района, както и пред почитатели на традиционната българска култура.

Едновременно с представянето на проекта ще стартира и мобилна изложба, която ще представи в естествен размер всички носии, дигитализирани в рамките на проекта. Изложбата под надслов „Културно многообразие на национални костюми от Разлога“ ще обиколи редица музеи в цялата страна. В програмата е заложено представяне на изложбата в Северна Македония и Румъния. Гостуването е планирано да се осъществи заедно с местни състави, като има за цел да популяризира местните традиционни и културни елементи, както и типичния местен фолклор.

„Нека съхранената красота на разложките носии за поколенията носят послания за род и родина, за духа и традициите на нашия край”, коментира кметът на община Разлог – Красимир Герчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене