ПИРИН РЪН 2021

За 11-ти пореден път планинският маратон Пирин рън събра на старта в Банско спортисти с изключителни физически качества и специална подготовка. В организираното от Сдружение Маратон и Община Банско състезание се включиха над 70 мъже и жени в различни възрастови категории от 18 до 70 години.

Началото на едно от най-престижните състезания за планинско бягане и колоездене в България – Пирин рън 2021, бе дадено от заместник кмета на Община Банско Костадин Атанасов, който изрази огромното си уважение към усилията и волята на спортистите и благодарност  за това, че с примера си показват на хората от всички възрасти как трябва да се общува с природата.

Състезанието се проведе  в три дисциплини – по планинско бягане 13 км, по планинско колоездене 26 км и планински дуатлон 29 км. Стартовата точка за всички дисциплини беше на 995 м н.в. в Банско, финалът на колоездачите на хижа Вихрен на 1950 м, а бегачите и дуатлонистите финишираха на първенеца на Пирин – вр.Вихрен на 2914 м.

Тримата призьори сред мъжете-бегачи са с изключително впечатляващи резултати под два часа. Непобедимият засега Шабан Мустафа от Сунгурларе е с време 1:42:43 ч. Банскалията Никола Калистрин  от АлПирин ски е на второ място с 1:54:13 ч. , трети е Кристиан Кобер от столицата на Уелс – Кардиф, с време 1:56:10 ч. Сред жените първа е софиянката Ивона Михайлова /F40/ с постижение 2:43:37 ч.

1:48:55 ч. беше най-доброто постижение за планиското колоездене, постигнато от Калин Русев. 3:27:21 ч. бяха нужни за дуатлониста Костадин Николов да измине на колело 26 км, а след това на бегом да измине разстоянието от х.Вихрен до връх Вихрен.

Освен българските спортисти, в надпреварата взеха участие бегачи от Великобритания, Германия, Гърция и Испания. Любопитна подробност беше регистрацията на няколко чужденци като състезатели от Банско, а най-впечатляващо – по-добрите резултати на състезателите в по-зряла възраст.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене