Над 100 планинари от Петрич, Кресна и Пехчево, Северна Македония, поставиха началото на традиция със среща на Моравски връх

Първа среща с обещание да премине в ежегодна традиция си дадоха над 100 планинари от Петрич, Кресна и Пехчево, Северна Македония, на връх Моравски в Малешевска планина, известен и с името Ченгене кале, висок 1630 метра. Инициативата бе на ТД „Калабак” от Петрич с председател Елена Милушева, подкрепена от ТД „Синаница” от Кресна с председател Петър Галчев, а от македонска страна – от туристически клуб „Кадийца” в Пехчево.

Туристите от Кресна и Петрич осъществиха изкачването на Моравски връх по маршрута от Кресна през село Сливница, обезнаселеното Будилци, местността Врътката и по централното било на планината. Туристите пък от Пехчево бяха предпочели маршрута по долината на река Брегалница и хълмовете на Влахина планина.

Срещата се превърна в своеобразен празник на планинарството и основната й част премина при пирамида номер 48 на върха, на която стоят надписите НРБ /Народна република България/ и РМ /Република Македония/, където преминава границата, през която до 1990 година не е могъл и заек да премине.

Поздравления към участниците направиха председателите на трите туристически дружества. В ролята на екскурзовод влезе кметът на село Сливница Йордан Дончев, а във веселата част като диджей се отличи Никола Стефанов от Кресна. Петричко-кресненската група се представи добре в народните хора, а в песните – Пехчево.

БОРИС САНДАНСКИ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене