От юли пенсиите се увеличават с 5%

От юли ще се случи планираното увеличение на пенсиите, с около 5% за всички пенсии за старост. През следващата седмица в програмата на правителството е предвидено и определяне на размера на социалната пенсия, която не е свързана с осигурителен стаж за старост, това увеличение също ще бъде с около 5% по бюджета на държавното обществено осигуряване. Това заяви служебният заместник социален министър Надя Клисурска пред БНТ.

По думите ѝ предстои следващата седмица правителството да вземе решение за социалната пенсия.

Според Надя Клисурска решението, пенсионерите да получават по 50 лева до края на мандата на служебното правителство, е било сложно и трудно, защото става дума за над 104 милиона лева.

„50 лева добавка към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на служебното правителство, до края на месец юли. Над 60% от българските пенсионери живеят под прага на бедността, мярката е глътка свеж въздух. Справедливостта беше нарушена в пенсионно-осигурителния модел“, допълни Надя Клисурска.
По думите ѝ служебното правителство не се е фокусирало върху изборите.

Осигурени са 50 лева добавка за всички пенсионери за месец юни.“В момента нивата на безработицата са близки до тези преди COVID кризата. Секторите туризъм, търговия и ресторантьорство са силно засегнати, те не са достатъчно подкрепени. Мярката 60 на 40 изсветли сивата икономика. Започнахме ревизия на всички проекти, свързани с Плана за възстановяване“, каза още Надя Клисурска.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене