На Георгьовден си подарете пътешествие с Родопската теснолинейка до Якоруда

Тази година Якоруда ще отбележи общоградския си празник Гергьовден с традиционните тържества, започващи още по обяд на предишния ден 5-ти май. По стара традиция жените ще изкарат чергите по балкони и чардаци, за да ги проветрят, придавайки уникален дух на цялото градче с богатите багрила на якорудските шевици.

После ще извършат ритуала „топене на белези”, а денят ще завърши с празничен концерт на площада. Сутринта на Гергьовден край Якоруда, при храм „Св. Георги Победоносец”, ще бъде отслужена света литургия, след което в църковния двор ще се раздаде курбан за здраве на всички. В Якоруда българите мюсюлмани и християни празнуват заедно този празник, давайки примера, че сплотени живеем по-добре.

И тази година ще има организирано пътуване с теснолинейката по случай празника в Якоруда. И понеже кулминацията на тържествата е още на 5 май, сдружение „За теснолинейката““ кани всички свободни пътешественици, обичащи България и българските традиции, да посетят Якоруда. 

„Ако решите да пътувате с теснолинейката, тя заминава всеки ден от гара Септември за Якоруда в 08:42 ч., 12:35 ч. и 16:05 ч., и пътува до там малко над 3 часа. Обратно от Якоруда има влакчета в 07:00, 12:00, 16:00 и 19:30 ч.“, припомнят от tesnolineikata.wixsite.com.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене