Учители и родители против разхлабването на мерките: Разпространението на вируса е извън контрол

Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование се обединиха против решението на правителството да отпусне противоепидемичните мерки в страната след 31 март. В своя декларация посочват, че реалността е коренно различна от желанието ни да се върнем към сравнително нормален начин на живот.

„Научните данни и статистика абсолютно доказват, че в момента разпространението на вируса е извън контрол. Това води до колапс в здравната система, няколко хиляди заразени на ден, загуба на стотици човешки животи всеки ден”, пишат в декларацията си двете обединения.

Те посочват, че 14-дневната заболяемост на 100 000 население е 719.95, а смъртността за изминалите 2 седмици на 100 000 население е 20.73. В писмото си учители и родители посочват още, че България е на 4-то място в света по брой смъртни случаи на глава от населението за двуседмичен  период. Над нас в класацията са Чешката Република, Босна и Херцеговина и Унгария. България има с над  27,4% по-висока 14-дневна смъртност на милион души, отколкото Бразилия, която също е изправена пред пълна хуманитарна криза.  В сравнение с държавите членки на ЕС и Обединеното кралство България е на 3-то място по смъртност. „В сравнение с точно преди 1 година, когато бяха наложени навременни и строги  противоепидемични мерки, а България беше сред най-добре справящите се държави в ЕС”, пише още в декларацията.

За тях е тревожен и броят на новозаразените деца и медици. За последния месец броят заразени деца (0-19) се е увеличил от 8745 на 11 940 като това  представлява увеличение от 36,54% при липса на активно тестване в училищата. Броят заразени медици се е увеличил от 10 211 на 11 781, което представлява увеличение  от 15,38%, като значителна част от това съсловие е ваксинирана или преболедувала.

Общият брой установени случаи на заразени се е увеличил от 247 038 на 330 250 като това представлява увеличение от 33,68%. Броят починали за последния месец пък е нарастнал от 10 191 на 12 913 – 26,71%.

В момента болничните легла не достигат, пациенти са принудени да се лекуват у дома, защото за  тях няма място в отделенията. Въпреки увеличаването на легловата база липсва човешки ресурс, който да  поеме грижата за болните. Лекарите са подложени на непосилен труд вече една година. Работят извън предела на силите си, но водени от лекарския дълг към хората, пишат още в декларация две обединения.

Те посочват, че липсва последователност в действията за овладяване на епидемичната обстановка. „Постоянно сме  свидетели на противоречиво говорене и грешни сигнали, които се подават на обществото от отговорните и компетентни институции и техните представители, при това в твърде малка разлика във времето между  едни и други изказвания, засягащи реалната ситуация в страната. Всичко това обезверява хората, създава  условия за конфронтация, отказ от спазване на мерките, тиражиране на фалшива информация за COVID-19 и ваксините срещу болестта. Отсъствието на категоричност и твърдост в посока налагане на мерки и контрола върху тях, както и противоречивата и частична информация, която се предоставя на  населението за ваксините и ваксинационната кампания, влияят върху настроенията в обществото и това води до разединяване, точно в момент, в който всички трябва да бъдем обединени и да работим заедно”, смятат те.

Учители и родители подчертават, че икономика се възстановява, но тя се движи от живите. Загубените човешки животи не могат да  бъдат върнати. И ако всяка смърт е част от статистиката, то в реалния живот зад нея стои една малка  вселена – човек, семейство, приятели, близки хора и непосилните болка и мъка.

Все повече бременни жени биват хоспитализирани в тежко състояние и интубирани. Броят смъртни случаи на млади хора продължава да расте, като това е най-видно през последните 2 седмици. Британският вариант засяга всички възрастови групи еднакво, което означава, че децата не са пощадени. Свидетелство за това са новините през последните седмици за разкриване на допълнителни педиатрични легла.

monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене