Кандидат-депутатът Младен Тимчев: Убеден съм, че победата на БСП на тези парламентарни избори ще е победа за България!

Младен Тимчев е роден на 3 ноември 1974 година в Сандански. Бакалавър е по специалността „Икономическа социология”, има и магистърска степен по „Финансово и банково дело”. Преминал е редица престижни обучения в страната и чужбина, за да усъвършенства знанията си. Притежава голям и полезен опит в местното самоуправление – в продължение на 11 години, от 2004 до 2015, е заместник-кмет на община Сандански по финансово-икономически въпроси и европейски проекти. Не по-малко успешно се справя и в частния сектор, където заема отговорни позиции и там преминават 12 години от житейския му път. След местните избори през октомври 2019 година става общински съветник от БСП в родния си град. Сега пък е кандидат за народен представител от Първи многомандатен избирателен район от редиците на социалистическата партия.      

 

Г-н Тимчев, не се страхувате от предизвикателства на полето на политиката. Вие сте общински съветник в Сандански. Защо се включвате в битката за Народно събрание?

 

Решението ми не бе трудно. Аз съм убеден, че България се нуждае от промяна след управлението на ГЕРБ в последните над 10 години. А човек, който желае промяна, е най-добре сам да участва в тази промяна, а не да гледа отстрани и да се надява друг да свърши работата. Вярвам, че при победа на БСП на парламентарните избори страната ни ще се управлява много по-добре и по-правилно. Вече над една година живеем в необичайно време заради световната пандемия с Ковид. Наложените мантри, че държавата е лош стопанин, че здравето и образованието са търговия и стока, че глобализмът няма алтернатива, че икономическият живот няма нужда от регулации, всичко това претърпява тежък крах. Пренебрежението към истината, към науката, към експертността и професионализа и най-вече към демокрацията отличава днешното управление на България. Управление, основано върху авторитаризъм, популизъм, натиск и налагане на страх. На изборите не е тайна, че има корпоративен купен. ГЕРБ залага на пропаганда и клишета, но нищо добро не се случва, хората не усещат подобрение на своя живот. Символът на властта е чувството за безнаказаност, чекмеджетата с милиони евро, управлението на държавата от прозореца на джипа. Скандалите са  ежедневние. Създава се погрешната представа у хората, че от един човек зависи стабилността, доходите, бъдещето ни. Политиката на това управление е в полза на монополите, в задкулисното разпределение на бюджетен и европейски финансов ресурс, в създаване на обръчи от приближени на властта фирми…

Сигурен съм, че БСП може да управлява много добре държавата. Гражданската ми позиция е, че е дошло времето да се промени моделът на управление. Да възстановим демокрацията и доверието в институиите. Реално разделение на властите и ненамеса на една власт в друга за нечие облагодетелстване. Ролята на държавата да се върне като стопанин и регулатор. Няма да допуснем здравето и знанието да се превърнат в привилегия на богатите.

Считам, че всички българи, които се непредубедени, са наясно, че трябва да подредим нашия дом България по нов начин – съвременен, иновативен, отговорен и с лице към хората. Приех това предизвикателство, защото знам, че с моя опит, сили и експертиза мога да бъда полезен на град Сандански, на общината, на региона, на страната.

 

 

-БСП предлага редица краткосрочни мерки за подпомагане на фирмите и облекчаване от бюрокрацията. Кои са по-важните?

 

-Едно от важните неща, които трябва да се направят – осигуряване на достъп до нови пазари за българските предприятия, като държавата поема рисковете. Това ще стане чрез държавна подкрепа в лицето на Българската агенция за експортно застраховане и чрез увеличение на застрахователния капацитет на БАЕЗ. Създаване на благоприятна бизнес среда, като се направи цялостна реорганизация на изграждането на е-Управление. Намаляване на административната тежест за микропредприятията и опростяване процедурите за дребните търговци и производители, включително и счетоводната отчетност. Друга стъпка е опростяване на разпоредбите и процедурите, от лицензиране и митници до капиталово финансиране, както и подобряване на изпълнението на договорите. Стимулиране на бизнеса с разработване на критерии за „зелени” обществени поръчки и предимства за тези, които осигуряват по-висока степен на рециклиране на строителните и другите масово разпространени отпадъци.

Разработване на усъвършенствана цифрова инфраструктура. БСП ще провежда целенасочена политика в подкрепа на малките и средните предприятия. Става въпрос за финансов щит за малките и средни предприятия – подкрепа на ликвидността им чрез Българска банка за развитие, подобряване на достъпа им до финансиране и ефективно управление на европейските фондове.  Насърчаване на достъпа им до алтернативни източници на финансиране – емисии на акции и облигации, факторинг и други. Наша задача е увеличаване приноса на микро, малки и средни предприятия към БВП от 58% на 70%. Не на последно място – привличане на инвеститори в нови и с висока добавена стойност сектори.

 

Според Вас къде са големите проблеми пред бъдещото управление на България?

 

Тези проблеми се усещат и виждат от почти всички хора. Те са и най-големите предизвикателства пред управляващите. Става въпрос за обезлюдяването на населени места, застаряването на населението, трудовата миграция на младите в чужбина, за трудностите на бизнеса, за ниските доходи на трудещите се, за липсата на голяма инвестици в производствени мощности. За тяхното решаване е необходимо гъвкаво управление, търсене на нови механизми и инструменти за финансиране, намиране на външни финансови източници. Държавата трябва да насочи вниманието към малките населени места, там също хората искат да имат асфалтирани улици, тротоари, вода. Искат и нормално здравеопазване.

 

-Освен председател на Общинската организация на БСП в Сандански Вие бяхте и зам.-кмет на община Сандански. Знаете колко важно за община Сандански и за региона е развитието на туризма, особено на балнео и СПА-туризма. Какви са мерките, които предлага БСП конкретно в тази посока?

 

-Държавата е длъжник и на този толкова важен сектор за страната ни като туризма. БСП ще изработи държавна политика за развитието на всички видове планински туризъм – зимни спортове, рекреативен, познавателен, лечебен, пешеходен, екотуризъм и други. Ще се изготви държавна програма за обезпечаване кадрите в туризма – добавяне към списъка на професиите за професионално образование и обучение специалности, нужни на туризма, и разкриване на паралелки в специализираните средни училища в районите с балнео и СПА туризъм. БСП е за прекратяване отдаването на концесия на туристическите обекти, които са публична държавна собственост – плажове, пещери…

Държавата трябва да стопанисва, управлява и поддържа всички туристически обекти, които са публична държавна собственост. Създаване на публичен регистър на туристическите обекти, държавна собственост. Обединение на туристическия бранш с помощта на държавата в национално представителна Единна туристическа организация. Създаване на гаранционен фонд за българските туроператори. Ще се направи национална резервационна система с безплатен достъп на всички представители на туристическия бранш, която се поддържа, управлява и популяризира от Министерството на туризма. Лансиране на специални програми за туризма, субсидирани частично от държавата чрез предоставяне на туристически ваучери. Три от програмите са насочени към хорана над 60-г. възраст, семействата с малки деца и учениците. Други две програми са за използването на ваучери за храна за туристически услуги и предоставяне на ваучери на туристи за посещение на културни и природни забележителности извън активния туристически сезон. Разбира се, всичко това може да се случи след актуализация в областта на туризма към новите реалности и предизвикателствата на времето. Защото туризмът също е изправен пред трудности заради световната пандемия на коронавируса. И тук е мястото на държавата, която трябва с гъвкави мерки и адекватни действия да даде своята подкрепа на туризма, за да можем да предложим по-атрактивен и по-желан туристически продукт от останалите страни.

 

Какво искате да кажете на гласоподавателите, какъв е вашият апел към тях?

 

-Най-напред искам да подчертая, че БСП е единствената партия, която може да свали ГЕРБ от власт и да промени сегашния модел на еднолично управление от една кола, откъдето се раздават парите на данъкоплатците. Убеден съм, че ще спечелим тези избори, защото за тези 4 години изградихме алтернатива във всяка една политика на страната. Съдбовен е този избор за страната ни, за нас, за децата ни. Трябва да сменим модела, за да можем да направим живота на нашите сънародници по-добър с политиките на нашата партия. Да върнем държавата на хората, да върнем доверието в институциите. Да осигурим върховенството на закона, пред който всички са равни.

Искам да призова моите сънародници да направят разумно и по съвест своя избор на предстоящите парламентарни избори. Нека не вярват на голи обещания, а да четат и между редовете програмите на всички партии и коалиции. Само по този начин ще могат да направят своя информиран и мотивиран избор. От всеки един глас зависи не просто кой ще управлява държавата през следващите четири години, но и накъде ще поеме България, която е нашият дом. Няма да бъда популист, само ще кажа, че съм готов да работя всеотдайно, за да дадем всички заедно едно ново начало за страната ни. Затова има един полезен и правилен ход и той е на 4-ти април да се гласува с бюлетина номер 4! За БСП и за България!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене