Училището в Осиково се посещава само от един ученик

Училището в родопското село Осиково се посещава само от един ученик.По документи училището се води затворено от тази учебна година, но в сградата продължава да учи единствената ученичка в селото – четвъртокласничката Емилия, посочват от кметството. Преподава й бившата директорка на закритото учебно заведение Маруся Шуменска, която все още не се отказва от идеята, че то може да бъде съхранено в бъдеще като климатично училище.

Случаят с обучението на един единствен ученик в Осиково е разрешен от образователните институции като изнесено училище. Ученичката е записана в най-близкото до Осиково училище в Девин, но учи в класните стаи в родното си село. С преподавателите от Девин се свързва по интернет, не само заради пандемията.

За да посещава училище, през следващите години семейството на Емилия трябва да напусне селото, обясняват от кметството. Родителите на последната ученичка в Осиково засега нямат възможност да се преместят в селище с училище, защото имат бебе, обяснява кметът Велин Палигоров.

Училището е душата на всяко село, с неговото закриване обезлюдяването и миграцията се задълбочават, обяснява Маруся Шуменска. Според нея училищната сграда може да бъде превърната в климатично училище, използвайки природните дадености на Осиково. Местни жители разказват поредица от случаи, при които деца с астма и подобни здравословни проблеми от други райони на страната оздравяват след престой при баби и дядовци в Осиково, благодарение на климата в планинското село.

В плановете за запазване жизнеността на Осиково кметът Велин Палигоров прибавя проекта за откриване на фабрика за бутилиране на изворна вода.

Закритото вече училище в Осиково е било със статут на защитено в продължение на години, но след продължаващата миграция на младото поколение, затварянето на класните стаи поради липса на ученици става неизбежно.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене