НИМХ с пълна прогноза за март: Идат аномалии от над 30 градуса и резки промени

Най-ниските температури през идния месец ще бъдат между минус 7° и минус 2°, а най-високите – между 22° и 27°

Средната месечна температура през март в Северна България и високите полета е между 5° и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6° и 9°, а в планините – между минус 8° и минус 3°.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 7° и минус 2°, а най-високите – между 22° и 27°. Такава е прогнозата за времето за месец март на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщена от дежурния синоптик Анастасия Кирилова, цитирана от Фокус.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 90 л/кв.м.

През първото десетдневие от месеца температурите ще бъдат около климатичната норма. Месецът ще започне със сравнително студено време, облачността ще е предимно значителна, на 1 март в североизточните райони и в планините ще превали слаб сняг.

На 2 март ще е почти без валежи. През следващите дни ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат.

Около средата на десетдневието облачността ще се увеличи, валежи ще има около 7 март и в края на десетдневието. Температурите ще останат близки до обичайните.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще бъдат около нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за валежи, предимно от дъжд, но с краткотрайни понижения на температурите, в Северна България и планинските райони дъждът да преминава в сняг.

През втората половина от десетдневието има по-голяма вероятност температурите да се повишат и да са над нормата, а динамиката на атмосферните процеси да се запази и често да има валежи от дъжд, в по-високите планински части – от сняг.

През третото десетдневие остава тенденцията за сравнително високи температури и чести превалявания. След средата на десетдневието има относително по-голяма вероятност и за дни, в които да преобладава слънчево време.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 2 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 41 мин. Фазите на Луната през месеца са: 06.03 – последна четвърт, 13.03 – новолуние, 21.03 – първа четвърт, 27.03 – пълнолуние. Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 11 ч. и 37 мин.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30°.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене