Експерти оценяват имотите, през които ще мине газопроводът за Разлог и Банско

Заради инвестиционните намерения на „Булгартрансгаз“ ЕАД за изграждане на отклонение на газопровода от Симитли за Разлог кметът на общината инж. Красимир Герчев назначи комисия със своя заповед. Експертите в ня трябва да определят размера на дължимото от „Булгартрансгаз“ ЕАД обезщетение за учредяване на сервитутното право върху засегнатите имоти. За целта е приложен регистър за обект „Преносен газопровод до Разлог и Банско“.
Общият брой на засегнатите имоти е 482 за сервитут, от които 113 са държавна или общинска собственост, а 369 са частна собственост.
Служителите на Община Разлог ще направят всичко възможно процесът да бъде осъществен в най-кратки срокове, за да може да се премине към издаване на разрешение за строеж.
Този проект е с изключителна важност за региона, тъй като с реализирането му ще се понижи цената на природния газ, което ще доведе до сериозни икономически възможности, както по отношение на индустрията, така и по отношение на битовите потребители.
Ползите от реализирането на този проект са и в сферата на опазването на околната среда.

В края на 2018 година Висшият екологичен експертен съвет в София одобри проекта за изграждането на газопреносния тръбопровод до Разлог и Банско. Възложителят “Булгартрансгаз” ЕАД представи три варианта на трасето, след което бяха изказани становища и мнения. Накрая ВЕЕС единодушно одобри Вариант 1.

Трасето преминава през общините Симитли и Разлог – през симитлийските села Полето, Брежани, Градево, през град Симитли. Зоната за превантивна устройствена защита на газопровода засяга още замлищата на симитлийските села Крупник и Ракитна.

Доставката на компресирано синьо гориво за Разлог и Банско в момента се извършва чрез специални автомобили (трейлери), които возят в бутилки синьото гориво от газоизмервателната станция в Симитли. Ако всичко е наред, то скоро природният газ ще стига до Разлог и Банско по тръби, а не в бутилки, возени от камиони.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене