Удължаваме извънредната обстановка с 3 месеца

Здравният министър Костадин Ангелов предлага удължаване на епидемичната обстановка с три месеца. Това съобщи по време на здравната комисия в Народното събрание.

Заразяването с новия щам на COVID-19, ако се случи на територията на Република България, ще постави под много сериозна опасност бъдещите противоепидемични мерки. Допускаме, че той вече е тук, но все още не е доказан. В тази връзка ще предложим удължаване на противоепидемичните мерки с три месеца от 1 февруари, заяви министърът. „Ще следим много внимателно какво се случва в рамките на 14 дни“, допълни Ангелов.

В момента тече една дискусия с разхлабване на мерките от страна на различни браншове. Засега това може да стане само в образованието. Подхождаме с голямо разбиране. Не сме от двете страни на барикадата. Ние сме заедно с всички работещи. Продължаваме да водим разговори по тази тема, подчерта той.

„Основна грижа на Министерството на здравеопазването е опазването на живота и здравето на всеки отделен български гражданин. Основното за нас по време на изборите ще бъде и опазването живота и здравето на всеки, пожелал да упражни правото си на глас. От повече от два месеца сме в непрекъснати контакти с ЦИК. Обсъждаме всеки един детайл и хипотеза, свързани с изборите. Голяма част от противоепидемичните мерки са ясни. Те ще бъдат разписани в специален протокол. В тази връзка искам да уверя, че работим в пълен синхрон“, увери проф. Ангелов.

Според здравния министър българското население не е достатъчно информирано за ваксините. „Ако беше, поне половината щяха да желаят да бъдат ваксинирани. Това не е така сега. Страхът започва там, където свършва информацията“, каза той. По думите му обаче това се променя. Пример за това са медиците, от които първоначално само около 30-33% били изявили желание да се ваксинират, докато вече има области, в които те са вече близо 50%. „Само по този начин ще стигнем до нивата на ваксинация, които ни трябват, за да постигнем до колективния имунитет“, коментира още проф. Ангелов. Той призова депутати също да влизат в приложението за коронавируса и да четата информацията в него, а след това да я споделят по време на гостуванията си в блоковете. Проф. Ангелов допълни, че приложението за информация за коронавируса ще стане мобилни телефони и ще бъде съвместимо с две операционни системи. На него е качена всяка информация за ваксините, проведени изследвания, има и секция за въпроси с отговори.

По време на блица със здравния министър д-р Нигяр Джафер посочи, че се очакват проблеми с набирането на хора, които да участват в изборните комисии и запита дали се обсъжда вариант да бъде ваксинирани. Проф. Ангелов обясни, че мислят в тази насока, защото участващите в комисиите се срещат с голяма група от хора и това поставя под опасност тяхното здраве. „Обсъжда се въпросът, но няма да нарушим ваксинационния план. Той може да бъде променен и него да бъдат включени и членове на избирателните комисии“, обясни здравният министър. Той ще изпрати писмо до председателя на ЦИК и всички партии, които ще излъчат свои представители на изборите, за да му изпратят бройка на лица, които ще участват в провеждането на изборите и да се проучи каква част от тя желаят да се ваксинират. В допълнение д-р Джафер посочи, че ще има 12 000 секционни комисии и в тях ще има около 60 -70 000, а ако се включи и администрацията на първа линия вече говорим за до 100 000 души.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене